Årets jakt och fiske
31/12 Några turer upp till Björnbäck utan resultat annat än att bindningarna på skidorna kan konstateras inte fungerar, har beställt nya. Såg i och för sig en hel del gropar efter orrar men ingenting i topp inom det området jag orkade pulsa omkring i.
Var vid Mjötjärnarna med Micke i slutet av november och fick varsin regnbåge. Passerade vägen till Mjösöarna någon dag senare på väg till Långsjön (1st.röding) som då var ca 3dm oplogad väg, så vi hade tur att vi kom iväg innan snöfallet.
Hamptjärn och Svarttjärn har öppnat och jag lyckades få upp en röding på 1,2kg som kunde gravas till jul. Annars varit ganska orkeslös i december efter att jag fick något icke Covid i början av månaden som gav mig 38,5C i feber. Har ialla fall kommit iväg till Svartjärn för fiske med pimpelspöt jag fick i julklapp, vilket gav en röding (Svarttjärn 7,7hg).
Bild från Björnbäck och på Rödingen med nya pimpelspöt.22/11 Sista jourveckan för i år avklarad.
Har hunnit ut ett par gånger för att titta efter fler orrar men inte lyckas komma till skott. Däremot lyckades Bilbo få vattensvans och en blödande tass förra "ickejourperioden" vilket inte gjorde det så lockade att ge sig ut.
Tur nog började isarna att lägga sig och jag lyckades lura upp ett par öringar innan jag gick på jour förra helgen.
Dagens tur gick upp till Lemesjö och jag lyckades tappa två fiskar varav den ena tror jag var en öring ca.½kg och det andra var en öring på dryga kilot som lossnade och gled tillbaka ner i hålet när jag försökte dra upp den i linan :( Fick avslutningsvis en lite röding på lite drygt 2,5hg som hade småfisk i magen. Kan förklara varför den stora öringen var så sugen på den avlånga mormyskan och högg ett flertal gånger innan han satt fast, trodde jag.....
Bilder från dagens fisketur med maginnehållet och från Skule 21111423/10 Ingen i stan säljer kulor till min 6mmBR :(
Beställde nya mtch kulor från Vapex, får hoppas att de skjuter lika bra som Sierra's Mtch.
Annars var det fiskutsättning med Atle&Co. i går och älgjakt förra helgen.
Älgjakten gick hyfsat med två vuxna och två kalvar skjutna. En av kalvarna gick undan efter skottet och Bilbo och jag kallades att spåra, av hundföraren... Stefan gick med bössa och R. vaktade vid portalen där kon kastat utan kalv. Bilbo tog spåret där det gick över vägen och DROG iväg med mig och Stefan hängande efter. Full fart genom dungen där kalven och försvunnit och fram till passkytten som ropade "DET VAR DET DJ..STE" Kalven hade passerat hon på två meter och han hade inte hunnit få iväg något skott på kalven som han tyckte såg helt oskadad ut. Bilbo och jag väntade där på att passkyttarna skulle ställa om, tog ca 40 minuter som Bilbo inte förstod vitsen med att vänta.
Stefan hade också hämtat sin älghund för om kalven var så pigg som passkytten sagt var sannolikheten att jag och Bilbo skulle hinna ikapp den liten. Så om den gick undan igen för oss skulle Stefan släppa sin gråhund efter den.
Bilbo drog iväg direkt jag reste mig upp och blev dragen ner för slänten efter älgen. Stefan gick nu på vägen utanför dungen och var beredd med bössan om den skulle komma ut. Efter lite drygt 100m genom dungen så stod kalven och väntade på oss och vände tillbaka ovanför oss när vi kom fram till gläntan den stått i. Jag kunde inte se något fel på kalven, inget blod i spåret och den rörde sig utan att halta. Ropade på radion vad som hände och hörde hur Stefans hund började skälla. Stefan ropade på radion att den korsat vägen och undrade om han skulle släppa vilket jag tyckte han kunde göra. Så de drog iväg och en av de utställda passkyttarna sköt den ca. 850m bort.
När vi tog hand om kalven så hittade ett skott i puckeln(det första) och ett i baken. Skottet i baken hade gått in i vommen så den hade dött sakta av skadorna om vi inte hade fått tag i den. Så det kändes som vi var riktigt duktiga som klarade upp situationen :-D
Bild på ivrigt väntade Bilbo i spårsele, gårdagens fiskutsättning och dagens träffbild med Sierra 70gr Mtch, första skottet satt till vänster så tog två klick till höger, andra skottet satt mitt i men jag vill ha träffbilden lite ovanför så två klick upp och sedan tre skott för att se att den håller ihop12/10 Lyckades få ner en orrtupp med 6,5x57R laddad med Oryx. Avstånd ca. 80m och den stöp i skottet. Kopplade Bilbo innan jag gick fram, då jag var orolig att den skulle ligga i bitar under trädet. Stack fram benbitar ur ryggen och halsen var av och huvudet satt fast med en hudflik. Men bröstet verkade ganska oskadat vilket bekräftades när jag kom och flådde orren, så det får betraktas som en perfekt träff :).
Har varit upp ett par gånger tidigare och bara skrämt fågel så det kändes verkligen bra med den fällda orren. Såg dessutom flera orrar och en tjäder när jag promenerade runt. Hade jag haft 6mmBr så hade jag nog fått ytterligare en eller två fåglar utöver den som föll. Många orrar satt kvar efter skottet till jag rörde på mig och avståndsmätte senare ytterligare en i topp till 160m. Då drillingen har värmestigning så går ett snabbt andra skott efter fågel bort och precisionen finns ut till 100m, längre så sprider den för mycket.
Har älgjakt till helgen och efter det så blir det 6mBR pipan som åker på och har även gjort några orrbulvaner. Hittade ett perfekt ställe att prova sätta upp den där skotthållet borde blir 40m-150m för orrar som kommer förbi.
Bild på orren "hel" och flådd samt på bulvanerna
27/9 Inget mer skjutet även om jag gjort en hel del försök bl.a. med min bror med hund som kom upp en dag. Sett en hel del fågel, inklusive att jag idag blev utskrattad av en flock med ripor. Tyvärr har Bilbo mer fungerat som en viltskrämma än som en stående fågelhund en stor del av tiden. Vid riporna hade vi alla fall närkontakt med varandra även om det inte blev något stånd. Fick honom att apportera en skadad, påkörd, mås utanför stallet på vägen upp til jaktmarken idag.
Igår tappade jag en fisk modell större i Kravvattnet som hade huggit på ett skeddrag med Mickeyfinn som upp- och efterhängare. Tröstade mig i Västersjön med en liten öring (3hg) på fluga.
Bilder från min brors besök och från gårdagens fiske.18/9 Septembers älgjakt är över. Vi fick fyra vuxna, två tjurar (K + FS) och två kvigor (AN+M) samt två kalvar. Bara ungdjur denna gången, båda kalvarna föll när vi jagade på Utviksnäset (H+FN) med Bilbo som stöthund. Bilbo och jag gick även av Nordvikssåten längs med E4:an och stötte på ko och kalv som Bilbo var helt ointresserad av. Han kom in på 50m med vinden från paret rakt in näsan utan att bry sig. Försökte få honom att gå efter men ???? var allt jag fick som svar av honom. ÄR ju bra att jag inte behöver oroa mig för att han ska gå efter älg när vi jagar fågel, men att han inte skulle bry sig alls om man betänker hur många ripor det behövs för att väga upp en älgkalv......

Bilder från veckan med kalv som Bilbo stötte på en pass skytt 200m framför och från mitt älgpass5/9 Ingen fisk att skryta med från sommarens utflykter. Fick en hyfsad abborre när jag var med Janne till Trehörningen. Atle och jag tog också en sväng upp dit men den gången var det Atle som fick borren. Båda gångerna så var vinden det stora problemet.
Har även gjort några försök efter havsöring utan framgång.
Var upp kring den 20:e och tittade efter gässen jag såg i våras, men de hade hunnit lämna tjärnen.
Första riktiga jaktdagen blev p.g.a. jour inte förrän nu i måndags den 30/8 och vi hittade en knipa och skrämde några krickor och en tjädertupp.
På onsdagen blev det ny försök och få fick vi med gemensamma krafter tag i en tjäderhöna (ung) som jag vingat. En tur till upp idag och bommade ett skott med drillingen på en flygande orrhöna, och det andra skottet klickade så nu blir det halvautomaten som får följa med på fågeljakten.
Bilder på den verkliga jägaren27/6 Träffade en gammal fiskare i helgen och han berättade om havet, fisket och personer han träffat under åren på ön. Vi satt vid stugan med utsikt över inloppet och blev bjudna på jordgubbar och tårta.
Hans berättelser fick mig att minnas mina barndoms somrar på Björkö. Vi lade våra nät och hoppades på fångst och livet rörde sig om vad som hände ute på sjön och i byn på andra sidan viken. Visst, vi var bara där några sommarveckor och vårat liv berodde inte på om vi fick fisk eller inte men jag kände mig ändå nostalgisk när jag hörde hans berättelser.
Lägger ut ett bleknat fotografi från Klåholmen och en bild från Eniro på hans ö och fiskarläge.7/6 Ingen fisk, ingen bäver och båten fortfarande på land...
Vid bäverjakten var vägarna för dåliga för att ta sig in till bävern som jag sett var aktiv när jag tog en tur på skidor tidigare i våras.
Jag har försökt med havsöring vid havet och älven ett par gånger utan napp. Har även gjort några försök I Myckelgensjön fvo där det skulle finnas öring och röding utan andra resultat än abborre, mört och gädda (2hg).
Bild på gäddan(2hg) och hur vägen till bävern såg ut (6km kvar) till hyddan.2/4 Var upp till Svarttjärn i går och lyckades få upp en röding (8,5hg) och tappa en. Isen hade börjat släppa på väst/nordvästra sidan men fin is på resten av sjön. Försökte efter regnbåge i Gambotjärn med Janne förra helgen utan att vi fick något annat än småabborre.
Idag hämtade jag drillingen som jag haft hos Rickard i Sollefteå då den klickat väl ofta. Kul att han är tillbaka och skönt att bössan fick en ordentlig genomgång och jag lite extra tips om handhavandet av snälltryck.
Bild på gårdagens röding och en gammal bild på drillingen19/3 Då bilen gått igenom besiktningen så passade jag på att ta en tur till Björnbäck.
Tre saker stod på listan att kollas upp
1:Finns det någon skogbilväg plogad?
2:Försöka hitta någon spelplats för orre (eller tjäder).
3:Kolla om bävern kommit upp.
Bävern var upp och i full gång, tyvärr 1,5km från närmsta plogade väg, och jag hittade en spelplats (orre) ute på isen :o)
Att det dessutom var några enstaka minusgrader och ~1cm snö på gammal skare gjorde skidåkningen till en njutning. Tyvärr vågade jag inte ha Bilbo med mig då det var ca 1m djup snö på myrarna och han var nog tung tillräckligt för att trampa igenom plus att det var renutfodring längs med den plogade skogsbilvägen.
Lite bilder på renar, spår och snödjup

18/3 Två dagar på isen i perfekt vårvinterväder :)
Gick tomt vid Ytterlemesjön men fick årets öring i Kravattnet. En 50cm 1,3kg tog den lilla vita mormyskan med några maggotar på. Hade fått ett par små (2hg) fiskar tidigare på morgonen innan den stora nappade. Inte alls det sprattel som kändes tidigare utan bara en tung kraft som drog ut lina innan den stanande och stod orubblig. Då jag hade det långa mormyska spöt så kunde jag inte pressa fisken hårt men med lite tålamod så gick det att veva in den. Fick även en halvkilos fisk innan jag vände hemåt då jag var lite oroad att skoterespåret tinat.
Bilder från gårdagens fiske8/3 Gambotjärn lördag och idag(måndag) Både gångerna fick jag 2st ganska stora regnbågar på mormyska. I lördags två jämnstora på tot 2,24kg och idag en större 1,42kg och en något mindre 9hg. Då det blev väderomslag i lördags och fisken slutade nappa efter en timme, tänkte jag att det kunde vara värt att åka upp idag, då det var lovat uppehåll och stigande lufttryck. Tyvärr började det snöa och fisken nappade väldigt försiktigt.
Bild på Bilbos sovpåse från dagens fiske i Gambotjärn


27/2 Tog en tur upp till Björnbäck för lite skidåkning och få koll på vilka djur som rör sig i området. Fortfarande var inga av skogsvägarna plogade så det blev skidor över myrarna istället. Det var en fin vinterdag med sol och träddropp, fann spår av ekorre, räv, hare, älg, ripa, orre och tjäder. Tyvärr lossnade bindningen från en skida och jag blev tvungen att surra fast den runt skidan och på det sättet hasa mig till ett skoterspår och ut på vägen.
Dessutom varit på ytterligare en tur till Köpmanholmen utan resultat.
Lite bilder från en vacker men jobbig dag21/2 Gårdagen på Tällvattnet med Michael G och Atle gav tre fina rödingar (Tot=2,46kg) och två små som fick gå tillbaka. Temp kring nollan med dimma och lätt snöfall som väder. Sjön ligger på gränsen till Västerbotten och de hade plogat en 8km lång skogsbilväg fram till sjön.
Annars har jag provat i Åvika, Åfjärden och Sund utan annat resultat än någon enstaka storspigg :( Var även upp till Långtjärn och granntjärn utan att få någon fisk, så det var bra med lite uppmuntran igår
Bilder från gårdagen från sjön, på Michael och på favorit mormyskan "minibanan" som troget lockar till hugg8/2 Det har varit en kall Januari med mycket snö och längre perioder med temperaturer under -20C. Så det har framförallt blivit stugsittning och snöskottande som sysselsättning under januari i år
När vi öppnade Hamptjärn förra lördagen (30/1) var det -23C med snålblåst. Trots vädret hade vi 31 bilar på parkeringen vid niotiden på morgonen som forslat dit sugna fiskare av alla åldrar och kön. Nu i lördags(6/2), när vädret var bättre med ca. -8C och vi öppnade Svarttjärn, så räknade vi till 90 personer på isen vid ett tillfälle och över 100st. fiskekort sålda under dagen. Under lördagen gick jag därför mest runt och hjälpte till samt kollade fiskekort. På söndagen när vi var upp dit igen hann jag däremot med att fiska då knappt var ett dussin personer på isen. Jag fick också min kvot på tre rödingar. Två på en ny ganska liten mormyska med "kristall" ögon och en på minibananen som jag bytte till efter att det varit en försiktig fisk framme och puttat på betet.
Bild från lördagen på Svarttjärn och fiskarna från söndagen.4/1 Fiske med Atle i Hamptjärn (Leding) och Volmtjärn. Fantatsikt Vinterväder. Fick tre rödingar(=kvoten) mellan 3&5hg i Hamptjärn och tre regnbågar i Volmtjärn (alla strax över 6hg).
Bilder från Hamptjärn med Atle och Vinterbild från Volmtjärn