Årets jakt och fiske
5/9 Ingen fisk att skryta med från sommarens utflykter. Fick en hyfsad abborre när jag var med Janne till Trehörningen. Atle och jag tog också en sväng upp dit men den gången var det Atle som fick borren. Båda gångerna så var vinden det stora problemet.
Har även gjort några försök efter havsöring utan framgång.
Var upp kring den 20:e och tittade efter gässen jag såg i våras, men de hade hunnit lämna tjärnen.
Första riktiga jaktdagen blev p.g.a. jour inte förrän nu i måndags den 30/8 och vi hittade en knipa och skrämde några krickor och en tjädertupp.
På onsdagen blev det ny försök och få fick vi med gemensamma krafter tag i en tjäderhöna (ung) som jag vingat. En tur till upp idag och bommade ett skott med drillingen på en flygande orrhöna, och det andra skottet klickade så nu blir det halvautomaten som får följa med på fågeljakten.
Bilder på den verkliga jägaren27/6 Träffade en gammal fiskare i helgen och han berättade om havet, fisket och personer han träffat under åren på ön. Vi satt vid stugan med utsikt över inloppet och blev bjudna på jordgubbar och tårta.
Hans berättelser fick mig att minnas mina barndoms somrar på Björkö. Vi lade våra nät och hoppades på fångst och livet rörde sig om vad som hände ute på sjön och i byn på andra sidan viken. Visst, vi var bara där några sommarveckor och vårat liv berodde inte på om vi fick fisk eller inte men jag kände mig ändå nostalgisk när jag hörde hans berättelser.
Lägger ut ett bleknat fotografi från Klåholmen och en bild från Eniro på hans ö och fiskarläge.7/6 Ingen fisk, ingen bäver och båten fortfarande på land...
Vid bäverjakten var vägarna för dåliga för att ta sig in till bävern som jag sett var aktiv när jag tog en tur på skidor tidigare i våras.
Jag har försökt med havsöring vid havet och älven ett par gånger utan napp. Har även gjort några försök I Myckelgensjön fvo där det skulle finnas öring och röding utan andra resultat än abborre, mört och gädda (2hg).
Bild på gäddan(2hg) och hur vägen till bävern såg ut (6km kvar) till hyddan.2/4 Var upp till Svarttjärn i går och lyckades få upp en röding (8,5hg) och tappa en. Isen hade börjat släppa på väst/nordvästra sidan men fin is på resten av sjön. Försökte efter regnbåge i Gambotjärn med Janne förra helgen utan att vi fick något annat än småabborre.
Idag hämtade jag drillingen som jag haft hos Rickard i Sollefteå då den klickat väl ofta. Kul att han är tillbaka och skönt att bössan fick en ordentlig genomgång och jag lite extra tips om handhavandet av snälltryck.
Bild på gårdagens röding och en gammal bild på drillingen19/3 Då bilen gått igenom besiktningen så passade jag på att ta en tur till Björnbäck.
Tre saker stod på listan att kollas upp
1:Finns det någon skogbilväg plogad?
2:Försöka hitta någon spelplats för orre (eller tjäder).
3:Kolla om bävern kommit upp.
Bävern var upp och i full gång, tyvärr 1,5km från närmsta plogade väg, och jag hittade en spelplats (orre) ute på isen :o)
Att det dessutom var några enstaka minusgrader och ~1cm snö på gammal skare gjorde skidåkningen till en njutning. Tyvärr vågade jag inte ha Bilbo med mig då det var ca 1m djup snö på myrarna och han var nog tung tillräckligt för att trampa igenom plus att det var renutfodring längs med den plogade skogsbilvägen.
Lite bilder på renar, spår och snödjup

18/3 Två dagar på isen i perfekt vårvinterväder :)
Gick tomt vid Ytterlemesjön men fick årets öring i Kravattnet. En 50cm 1,3kg tog den lilla vita mormyskan med några maggotar på. Hade fått ett par små (2hg) fiskar tidigare på morgonen innan den stora nappade. Inte alls det sprattel som kändes tidigare utan bara en tung kraft som drog ut lina innan den stanande och stod orubblig. Då jag hade det långa mormyska spöt så kunde jag inte pressa fisken hårt men med lite tålamod så gick det att veva in den. Fick även en halvkilos fisk innan jag vände hemåt då jag var lite oroad att skoterespåret tinat.
Bilder från gårdagens fiske8/3 Gambotjärn lördag och idag(måndag) Både gångerna fick jag 2st ganska stora regnbågar på mormyska. I lördags två jämnstora på tot 2,24kg och idag en större 1,42kg och en något mindre 9hg. Då det blev väderomslag i lördags och fisken slutade nappa efter en timme, tänkte jag att det kunde vara värt att åka upp idag, då det var lovat uppehåll och stigande lufttryck. Tyvärr började det snöa och fisken nappade väldigt försiktigt.
Bild på Bilbos sovpåse från dagens fiske i Gambotjärn


27/2 Tog en tur upp till Björnbäck för lite skidåkning och få koll på vilka djur som rör sig i området. Fortfarande var inga av skogsvägarna plogade så det blev skidor över myrarna istället. Det var en fin vinterdag med sol och träddropp, fann spår av ekorre, räv, hare, älg, ripa, orre och tjäder. Tyvärr lossnade bindningen från en skida och jag blev tvungen att surra fast den runt skidan och på det sättet hasa mig till ett skoterspår och ut på vägen.
Dessutom varit på ytterligare en tur till Köpmanholmen utan resultat.
Lite bilder från en vacker men jobbig dag21/2 Gårdagen på Tällvattnet med Michael G och Atle gav tre fina rödingar (Tot=2,46kg) och två små som fick gå tillbaka. Temp kring nollan med dimma och lätt snöfall som väder. Sjön ligger på gränsen till Västerbotten och de hade plogat en 8km lång skogsbilväg fram till sjön.
Annars har jag provat i Åvika, Åfjärden och Sund utan annat resultat än någon enstaka storspigg :( Var även upp till Långtjärn och granntjärn utan att få någon fisk, så det var bra med lite uppmuntran igår
Bilder från gårdagen från sjön, på Michael och på favorit mormyskan "minibanan" som troget lockar till hugg8/2 Det har varit en kall Januari med mycket snö och längre perioder med temperaturer under -20C. Så det har framförallt blivit stugsittning och snöskottande som sysselsättning under januari i år
När vi öppnade Hamptjärn förra lördagen (30/1) var det -23C med snålblåst. Trots vädret hade vi 31 bilar på parkeringen vid niotiden på morgonen som forslat dit sugna fiskare av alla åldrar och kön. Nu i lördags(6/2), när vädret var bättre med ca. -8C och vi öppnade Svarttjärn, så räknade vi till 90 personer på isen vid ett tillfälle och över 100st. fiskekort sålda under dagen. Under lördagen gick jag därför mest runt och hjälpte till samt kollade fiskekort. På söndagen när vi var upp dit igen hann jag däremot med att fiska då knappt var ett dussin personer på isen. Jag fick också min kvot på tre rödingar. Två på en ny ganska liten mormyska med "kristall" ögon och en på minibananen som jag bytte till efter att det varit en försiktig fisk framme och puttat på betet.
Bild från lördagen på Svarttjärn och fiskarna från söndagen.4/1 Fiske med Atle i Hamptjärn (Leding) och Volmtjärn. Fantatsikt Vinterväder. Fick tre rödingar(=kvoten) mellan 3&5hg i Hamptjärn och tre regnbågar i Volmtjärn (alla strax över 6hg).
Bilder från Hamptjärn med Atle och Vinterbild från Volmtjärn