Årets jakt och fiske
31/12Årets sista dag!
Ska göra ett sista försök i Svarttjärn innan nyårsfirandet.
Annars har jag varit till Bäckfjärden och Hamptjärn under veckan och dragit lite abborre. Under gårdagens fiske på Hamptjärn försökte jag även fotografera de pärlemomoln som fanns på himlen.
Bild från Hamptjärn 19123021/12 Sitter och tittar ut på gråvädret (+2C och duggregn) och är glad jag kom i väg till Björnbäck i torsdags. Fin dag för toppfågel med -5C och vindstilla men såg ingen ripa eller fågel i topp.
Bilder från torsdagsturen18/12 Bytte sikte på 7-08:an från älgsiktet (1-4) till småvilt (4-12). Blir imponerad över hur väl den bössan skjuter. Siktade in grovt genom pipan och hamnade på pappret på 80m. Vred in siktet till träffen och nästa skott satt i det svarta på luftgevärstavlan :) Tog av benstöden för att se hur mycket det skilde mellan, med och utan benstöd, men låg kvar i det svarta. Lade mig ner och använde den hoprullade jackan som stöd och sköt ett skott som även det satt i det svarta, när jag kollade noga visade det sig dessutom att det var skjutet med Oryx 154gr medan de tre tidigare var med 120gr Sierra. Så jag har en otroligt förlåtande bössa bara jag gör min del rätt :o)
Tyckte det kändes betydligt bättre med liggande och jackan som stöd än sittande med benstöd så det blir stödet under vinterns jakt.
Har även passat på att fiska lite då vi öppnat både Svarttjärn (7/12) och Hamptjärn (14/12). Blev överraskad över hur mycket folk som tog sig upp till Hamptjärn trots att vädret var blåsigt med regn och snöslask hela dagen.
Bilder från premiärfisket på Hamptjärn och dagens träffbild.4/12 En tur till Åfjärden ställdes in p.g.a. omöjligt att komma ut på isen.
Bestämde mig för att åka till Börntjärn (80kr?) och träffade en bybo på köpstället som berättade att de satt ut fisk i sjön och tagit bort gädda med ryssja.
Vatten på isen och tappade en ½kg nästan direkt. Den nappade på en knapp meters djup och lyckades skaka loss mormyskan (vit/rosa fisken), såg den krumbukta genom isen.
Då inget mer hände där började gå runt och titta efter gamla borrhål utan att hitta något. Borrade på ett par och lyckades så småningom få ett napp som jag först trodde var bottennapp. När den väl låg på isen så vägde den 1,92kg och lite drygt ett spö (55cm)långt.
Bilder från tjärnen och på fisken.1/12 Fin dags fiske på Åfjärden.
Enstaka minus grader, lite snålblåst och dis framför solen men var ändå skönt att få lite ljus på sig efter det mörker som varit under november. Fick en bunt abborrar i varierande storlekar som totalt summerade 1,5kg.
Fick dessutom en lite gädda (~3hg) och tappade något stort. Vad det nu var så var det tungt och tog bra med lina innan jag kunde få stopp på den och börja få tillbaka lite lina. Efter någon minut så tog det bara stopp och jag kunde inte rubba den. Släppte så småningom spöt och drog med handen varvid den började komma in men kändes dött, som att fisken lossnat. När jag så fick in mormyskan till borrhålet så satt den fast i en grövre lina som jag började dra in, och i den satt en wobbler. Troligen var det en gädda som varit framme och kollat myskan som den fastnade i med mun eller trasslet och stack när den kände att den höll på att fastna igen.
Kan inte varit så länge sedan det hände då krokarna på wobblern inte hunnit rosta något nämnvärt.
Lite bilder från dagens fiske
15/11Pimpelsäsongen har börjat.
Har varit två vändor upp till Björna för att leta fisk. Förra fredagen blev det bara någon enstaka Am. Bäckröding men på söndagen åkte Micke och jag upp för att prova lyckan. På isen träffade vi Alex och Tobias som också var där för att leta fisk. De fick några fina rödingar på blänke och jag lyckades så småningom lura upp tre stycken med maggot och den "rosa mormyska fisken". Fina fiskar mellan 3,5hg&5hg. Lite kul att det var sådan tydlig skillnad i teckning mellan fiskarna. Två st. hade en nästan rak linje under vilken de var röda medan den tredje hade en betydligt mer oregelbunden teckning se (oskarp)bild nedan.
Har varit ytterligare någon tur till Nätraälven utan resultat och har dessutom tagit in minkfällorna för i år, fick tot. fyra minkar.
Det två rödingtyperna från samma sjö4/11Provat både jakt och fiske utan att få upp någon fisk eller kommit till skott med fyra minkar hittills.
Vuxna älgkvoten fyllde vi direkt första lördagen i oktober och idag tog "vi" en kalv till. Eller rättare sagt satt jag och frös på Peters pass (-6C), och såg på GPS:en hur Stefans hund hade ståndskall. Stefan tog kontakt och berättade att det var ko och kalv som hunden hade ståndskall på. Det var spännade att se på GPS:en (2,5km bort) hur ekipaget sakta gick bakom berget och bort mot Björkudden. När hunden nästan var framme vid vägen hörde jag två skott och strax efter kunde Stefan meddela stt han skjutit kalven. Så samling vid kalven för utdragning och tillbaka till slakteriet där vi flådde kalv och fikade. Lite bilder från dagens kalvjakt
9/10 En mink till annars resultatlöst jakt&fiske.
Laddade upp en bunt 156gr Oryx för älgjakten till 7-08:an, hastighet ca 820m/s. Passade samtidigt på att ladda Hornadys 350gr RN i 458:an med 50gr N200 och dasspappersfyllning. Fick hastigheten till ca 610m/s och en tre skott ~5cm, duger som backup men ...
Bild från dagens skjutning, kronografen ~25m bort, och från gårdagens analkande oväder.
24/9 Första minken bortplockad ur Nedre Moälven. Förhoppnigsvis verkar vår metod med fällorna fungera.
Annars har jag varit ytterligare ett varv till Björnbäck utan att få med mig något hem.
Bild på Själevads kyrka från dagens båtrunda, samt på minken.10/9 Septembers älgjakt gav både ris och ros. Bommade ett skott på en oxe i kraftlinan vilket ledde till 7 timmars eftersök med tre olika hundar som alla tog samma rutt de första 1,2km. Blod i spåret de första 2-300m men ingen sårlega, allt tyder på att skottet tagit i en kvist i kraftlina och skottet vinklat. Började nästa dag med jakt i samma område utan att stöta på det skadade djuret. Den allmäna bedömningen av expertisen var att det troligen var en träff i muskel vilket blöder men läker. Detta eftersom ingen av oss som gick med hund i spåret hittade någon sårlega vilket borde varit fallet vid en allvarlig/inre skada, men det gav ändå dålig eftersmak :-(
Vi sköt i alla fall 5 älgar de första tre dagarna och bestämde oss för att spara resten till oktober och bara försöka med kalvjakt på små områden idag. Så Bilbo och jag gick av Hornöberget utan att kunna stöta ut något djur på någon skytt.
Stefan gick av Nordvik/Utvik med sin hund och fick igång ett antal ekipage däribland ko med en kalv som blev skjuten.
När passaren skulle gå fram och se till att kalven som tecknat tydligt i skottet verkligen låg där han trodde, hittade han ingen kalv :(
Så när vi var klara med Hornöberget fick Bilbo och jag i uppgift att försöka spåra den försvunna kalven. Vi följde med skytten upp till skottplatsen och satte på en mycket ivrig Bilbo eftersöksselen. Han drog sedan i väg med mig i en väldig fart, efter lite drygt 200m fågelvägen så stötte vi upp en kalv som legat inne i riset. Den drog iväg i med en vilt skällande flängade Bilbo efter sig. Jag höll på att tappa all utrustning medan Bilbo släpade fram mig genom riset efter kalven. Till slut så hade den i alla fall ramlat ihop igen och jag kunde avsluta genom att sätta ett skott bakom örat på den och ropa till resten av laget att det var klart.
Det var en stor lättnad hos skytten och mycket beröm över Bilbo som nu börjar ses som en resurs i jaklaget :-)
Bild på den duktiga jägaren i familjen tillsammans med sitt byte


5/9 Varit upp till Björnbäck utan resultat (24-26/8+2/9), ett bomskott avlossat mot orre som Bilbo skrämt upp var enda vettiga skottchansen under de dagarna. Tror inte jag sett en kull med mer än tre fåglar och långt mellan kontakterna, men marken verkar trots detta lovande. Hörde orrspel i fjärran på en myr, så funderar om jag kan hitta ett ställe att vaka med studsare i stället för att flänga runt med Viltskrämman Bilbo.
Även försökt ett par gånger efter havsöring, senast imorse, utan resultat. Får hoppas på att den kommande älgjakten kan bjuda på något spännade.
Bild på Bilbo från havsöringspromenad och från Björnbäck.19/8 Gårdagens tur till Sund gav ett ordentligt hugg typ sliter nästan spöt ur händerna. Mycket vak men ingen mer som ville hugga.
Har satt ut kräfter och två sumpar förra veckan. Var och kollade dem idag och fyllde på med potatis m.m och såg att det rymt en hel del ur en sump men att de annars såg friska ut, så vi får se hur det går.
Positivt överraskad i dag när jag sköt in 7-08:an med älgsiktet, Leupold 1-4x förstoring, på 80m. Först ett skott för att hamna på tavlan, sedan ett med Sierras 120gr Hunter som jag laddat upp för mängd träning.
Därefter tre skott med urslagna Oryx 156gr omladdade(=nedladdade) ,följda av ett skott med "nyladdad" Oryx. Avslutade med två skott på övre tavlan med Barnes TSX 140gr. Kände mej väldigt nöjd med att de tre omladdade Oryx kunde hamna innanför det svarta på luftgevärstavlan med 4 gångers förstoring. Att det nyladdade hamnade en 3-4cm högt kändes helt ok. Det som däremot gjorde mig positivt överraskad var att de två jaktladdade 140 gr TSX hamnade i samma hål som Sierras 120gr och en knapp centimeter från Jaktladdade Oryxen. Gäller att tolka allt positivt när man har en möjlighet och lämna alla nypor salt hemma :o)
Bild från Jaklagets årliga möte och skytte inför jakten samt dagens träffbilder.12/8 En tur till ån gav två små abborrar och två tappade gäddor. Var dit tidigare och försökte använda Ambasadeur 6500 rullen på BlaxMax spöt med två tappade drag beroende på skatbon :(
Har även varit en tur ner till Sund utan resultat och in till Björnbäck för att se om vi kunde skrämma någon fågel. Då lyckades vi alla fall skrämma ett antal järpar, två ripor och en orrhöna.
Har annars plockat fram luftgeväret, testat 7-08:an samt köpt in 5st mink fällor till NMFVOF.
Bilder från turen in till Björnbäck.19/7 Hemma igen efter några dagar med fru och hund i Vålådalen. Vi bodde hotell med full service inkl. lunchpaket och extra godis. Vi fick till och med låna en ryggsäck till lunchpakten. Största äventyret där var att vi lyckades klänga upp till Ottfjällets topp en av dagarna.
Så väl hemma igen blev det i dag en lugn promenad längs med ån där jag lyckades lura upp en fin liten öring (25-30cm) på en nymf i forsen plus några borrar på spinnare.
En bild på Bilbo på toppen samt en bild på fjället och två bilder från dagens promenad

6/7 Årets Norgetur blev en blåsig tillställning.
Två gånger lyckades vi ta ut på öppet hav resten av tiden blev det fiske inomskärs. Trots detta fick vi ändå ihop en hel del fisk med makrill (stora) samt torsk och sej. Toppfiskarna för mig i år blev två torskar på ca 5kg och en sej på 10,5kg 105cm. Alla tre högg på mitt gamla ABU spö med 6500 rullen (från 1980) som jag nyservat. Hade riggat med en jigg på 150g och lite lyskrokar och fick huggen en bra bit upp från botten.
Lite bilder från fisket och Rörvik


27/6 Tog en tur Till Sund idag för att se om det gick att locka någon havsöring till hugg. Fick två och tappade två, den ena på draget och den andra på upphängaren. Den första jag bärgade högg dessutom tillräckligt hårt för att jag skuille vara övertygad om att det var en + kilo fisk. Efter den första chocken blev den betydligt mildare och visade sig vara en drygt 35cm blank tjockis. den andra som högg på flugan var betydligt mindre och mildare knapp 30cm blank.
Bild på tjockisen och från fiskestället25/6 Fiskat lite under juni och fått ännu mindre fisk. Premiär vaktat Hamp- & Svart-tjärn i och Jourat med SSRS istället för att fiska. Tog i alla fall en tur upp till Gottne tidigare och idag en tur till Eliastjärn, både gångerna så var det små öring som nappade. Tappade eventuellt något större p.g.a. dålig knut :(
Förutom resultaten varit magra så har naturen varit desto bättre.
Lite juni bilder 201920/5 Skam den som ger sig eller blodad hand/tand vill ha mer.
Morgon promenad längs ån och fick ett ordentligt napp på samma ställe som PB:et tidigare. Den här gången var det inget snack om att det var en "prickig" fisk (≠gädda) då den tog ordentligt med lina i första rusningen. Lyckades så småningom få in den till land och höll då på att klanta till det med håven jag hade med mig idag. Då jag försökte håva den så fastnade naturligtvis upphängaren i håvnätet, men den då var så trött att det ändå gick bra att landa den. Tog även en kvällstur till Ödstjärn efter att ha hört att det vakar i småtjärnarna. Tyvärr var det få vak men en fin kväll och en regnbåge (46cm & 1,038kg) på nymf.
Bild på dagens fångst i Ån 64cm 2,88kg samt bilder från Ödstjärn
19/5 Inte bara fördelar med upphängare :(
Knallade längs med ån idag med hund, flugspö och spinnspö. Kände inget förrän jag var ner på forsnacken då det var en fisk som var och stötte på wobblern eller upphängaren. Provade några kast med flugspöt för att se om jag kunde locka fram den igen, inget resultat. Så jag bytte tillbaka till haspeln igen och tog några kast längsmed nacken och fick ett stenhårt hugg som nästan direkt stack ned mot forsen. Var tvungen att dra åt slirbromsen en hel del för att börja få in lina på den. Så småningom kom den upp i några luft språng och jag såg då att det var en fin regnbåge, typ 2-3 kg.
Då jag stog i en brant ner mot ån fanns det ingen chans att dra i land den utan jag var tvungen att trötta ut den och sedan försöka ta upp den med händerna. Försökte först ta ett grepp om stjärten men det klarade jag inte hålla fast.
Så nästa gång den kom in så tog jag tag i tafsen och styrde in den så att jag skulle kunna greppa den över huvudet varvid den vaknade till liv och stack iväg i full fart och lyckades sätta fast upphängarflugans krok i min hand och därmed slita av linan och försvinna ner i djupet med wobblern ...
Tog även en kvällstur upp till Svarttjärn igår kväll, några enstaka vak men ingen fisk.
Bild på hand med flugan loss tagen :(15/5 Tre hugg men ingen fisk landad idag.
Började med att gå ner till Kälaviken för att se hur den kunde vara att fiska i. Såg ingen möjlighet att fiska där utan att använda vadare så det var bara att gå upp till parkeringen igen.
I H.h. fick jag ett napp bortom badstranden på den långa gröna.
Provade i S. vanliga stället och nästa vik med bara två påslag samt två följare in på grunt vatten.
Tobias dök upp och drog två öringar och hade ett par napp innan han vände hem. Jag for strax efter och träffade på en huggorm som låg och solade på parkeringen. Lite trist att jag inte fick upp någon fisk men de fanns där och en fin dag vid havet är inte att förakta. Stilstudie på Tobias fiske samt dagens vårtecken
12/5 NYTT PB!
Tog en tur ner till Nätraälven nu på morgonen för att slå ihop morgonens hundpromenad med lite fiske.
Vårfloden är i full gång så jag hade problem med att få ner en fluga i forsen så jag bytte till spinn och en wobbler. Tog några kast i forsen och började sedan promenera nerström under tiden som jag stannade och tog några kast det där det kändes lämpligt. Fick i väg ett kast som kom över till stranden på andra sidan ån och vevade in lite stressat då jag fastnade i något tungt. "Gädda" var min tanke när något började röra sig tungt i andra sidan av linan. Riktigt tungt och det drog iväg en bit så jag var tvungen att följa efter men fortfarande var min tanke gädda. Det var inte förrän efter några minuter när "gäddan" gick upp och rullade sig i ytan som jag började tänka öring då det såg ganska blankt ut för att vara en gädda. Den gick ganska snällt på djupet och hittade inte på några konstigheter och kom så småningom in varvid den såg så stor ut att jag började fundera på lax. Lyckades i alla fall bärga den = stor öring. Den såg ganska mager och däran ut, så inte var det någon nystigen fisk. Så efter mätning (78-79cm) och vägning 3,91kg så fick den gå tillbaka. Fick hålla den i vattnet ganska länge innan den piggnade tillräckligt för att kunna simma iväg.
Bild på dagens fisk


11/5 Varit en tur ner till västkusten och gått på kurs för SSRS. Tyvärr känns det fortfarande av att jag drog visdomstanden, men nu vaknar jag i alla fall inte längre på natten och vacklar upp för att ta nya smärtlindrande.
Idag hade Jan och jag bokat in fiske så efter lunch åkte vi ner till Sund och träffade en hel bunt med fiskare bl.a. Alex och Mikael som fått/fick fisk på sina flugspön.
Även Jan och jag lyckades landa var sin fisk, Jannes en fenklippt skönhet på ca. 48cm och 9,5hg, min var ca 42cm och hade huggit på upphängaren. Janne hade ytterligare ett napp medan jag slarvade bort alla chanser genom att byta till flugspöt. Försökte också på lite mete under fikat utan något resultat.
Bild på min och Jannes fiskar.26/4 Opererade sista visdomstanden den 23:och återvände till Sund den 24:e.
Fick med mig Atle samt hans kompis Ulf med son för dagens fisketur. Tyvärr var fisken inte lika hugg villig som sist. Jag lyckades lura upp två st. öringar som konstigt nog följde med in som en dubblé. Sist jag var iväg så var ingen intresserad av upphängarflugan så nu hade jag bundit en fluffigare i rosa som tydligen fungerade bättre. Atle tappade också en större efter en kort fight och de två nappen var en dags resultat på fyra spön :/
Fint väder och trevlig gemenskap men bara två fiskar landade21/4 Lite bättre utdelning denna veckan.
Fick en Regnbåge (1010g) när jag hängde med Atle upp till Hamptjärn för en kvällstur.
I morse hade jag tänkt åka ner till Docksta för att kasta efter havsöring men bilen ville inte starta. Så det blev att börja dagen med byte av startmotor och tändstift, passade samtidigt på att byta olja och oljefilter så att bilen skulle känna sig lite ompysslad :o)
Käkade lunch hemma och sedan stack jag iväg för att se om jag kunde lura någon havsöring. Gick en bit längs viken innan jag kände att någon var och puffade på draget. Där stannade jag och försökte variera inspinning och fick strax på en lite blank. Under en halvtimme lyckades jag få upp åtta öringar mellan 35&57cm med många tappade napp. Lyckades bryta av en krokarna på trekroken när jag lossade den från 57cm:arn men fick ändå ett par fiskar efter den innan det blev tvär dött.
Provade lite olika drag men inget hjälpte, fattade inte varför tills jag såg en kraftig plogvall som nästan gick upp på land. Det var sälen som fått öringen att gå från jagande till jagad och helt ointresserade av min drag. Såg sedan också ett relativt litet sälhuvud strax utanför, så det var dags för fika och byte till flugspö.
Efter några provkast så var det en liten öring som drog iväg med slaklinan efter kastet och satt ordentligt krokad i flugan. Lyckades få upp ca ett dussin på flugspöt och en förtyngd Magnus som efter det antalet var i stort sett oigenkännlig. Många hugg kom när flugan sjönk/stannade och var svåra att få riktigt fast. Så när flugan bara var trasor av sitt forna jag och det lugnade ner sig en stund provade jag byta till en rödögd Magnus. På den fick jag dagen sista hugg, en Havsöring i fin kondition på ca 50cm. Då den fick de fenklippta jag behållit (9hg&7hg) att se små ut, så då kände jag mig nöjd för dagen och packade ihop och körde hem.
Lite bilder på Startmotorn, Tibast och några av fiskarna.

14/4 Har varit en kall period med lite pimpelfiske (Fanbyviken, Åfjärden, Själevadsfjärden, Happstafjärden) och ingen fisk att skryta om :o(
Åkte ner till Sund idag och på vägen ut så räknade jag till 25st. sälar och på vägen hem 30st. Inget napp och isen låg inne i viken så jag stannade och tog några kast i Nätraälven med liknande resultat. Här lyckades jag dock kryssa årets första flugfiskare och Forsärla, såg tidigare i veckan några Tofsvipor, så nu känns det som våren är här.
Bilder från dagens utflykt.
28/3 Testade Hornadys V-Max 65gr över kronograf och på tavla. Snitthastigheten på lite drygt 20m (där det fanns stöd för kronografen) var 1029m/s. Enligt PCB skulle det motsvara 1050m/s i utgångshastighet och med överslag på 2,5cm på 80m ge ett underslag på ca 2cm på 200m. Detta kommer att bli årets bäverladdning.
Bara småabborre i Gambotjärn vid gårdagens utflykt.
Bild på träffbilden26/3 Ingen fisk mer än spigg och mört de senaste veckorna trots besök i Sund och Köpmanholmen. Isarna har dessutom fått ordentligt med stöp och börjat bli lite porösa.
Idag var jag upp till Björnbäck för att kolla lite närmre på marken.
Positivt var ripan som skrattande lyfte vid första myrstoppet.
Negativt var renarna som valsade fram längs vägen, men jag hoppas de försvinner till fjälls.
Det var nysnö så det var bara nattens spår som syntes och det var helt dominerat av räv och hare. Fanns även färska bävergnag och vi lyckades skrämma upp en järpe. Tyvärr hittade jag inget som var färska spår efter tjäder eller orre men vi får hoppas att de finns där ändå.
Lite bilder från dagens tur med en flyende ripa inringad i den ena bilden.
12/3 Lördagen var vi ett gäng som åkte till Gambotjärn och på 4 man fick vi att napp, som lossnade :(
Efter gårdagens tandläkarbesök så behövde jag lite uppmuntran och åkte ner till Köpmanholmen. Kalasväder med sol och knappt någon vind. Fick några abborrar och några mörtar innan en större regnbåge nappade. Tror jag då gått igenom hela mormyska asken och testade slutligen ett blänke med räka under. Fina fenor och ett fartfyllt napp som skulle upp ur det igenisade 135mm hålet. Men då den var lång och fin, 57cm och 1,99 kg, så kom den igenom utan större problem.
Bild på Bilbo och Regnbågen7/3 Provade skidorna för första gången denna säsongen. Bilbo drog och jag hängde bakom och försökte hjälpa till med stakning. Vi tog oss fram och åter till fjälludden från Nyänget. Tunn frusen snö med en knapp centimer nysnö på gjorde att det gick fort och lätt. På tillbakavägen, när vi båda var trötta och en av oss hade problem med snö som fastnade i tassarna och den andra med armarna, snittade vi ändå strax över 10km/h.
Tisdags var vi ner till Sund och pimplade spigg någon timme...
Bild från dagens utflykt och från Sund.3/3 Dagens utflykt till Köpmanholmen gav två överraskningar. Jag fick en för stor fisk för första gången. I det här fallet en abborre som var längre än max längden för fvo vilket är 35cm. Janne lyckade förutom abborrarna dessutom dra upp tre sikar vilket var imponerande.
Bild på den för stora fisken :o)


28/2 Var till Åfjärden i måndags och lyckades tappa en havsöring (35cm-40cm) som följde med upp till hålet. Hade även lite borrar och någon mört som följde med upp. Jag hade dessutom en ordentlig fors av smältvatten ner i hålet.
Dagens äventyr var kallare men gav några abborrar, två mörtar samt en regnbåge 59cm 2,77kg som högg på den lilla gröna med rubiner.
Film från måndagens aktivitet i hålet och dagens fisk.


23/2 Sedan sist har jag lyckats bryta sönder mina nya fina isborr när kronan frös fast i isen i torsdags. Så nu får vi se vad Generalagenten säger då jag inte längre kan gå in till Benerus, där jag köpte borren i januari, för att visa borren och få råd och hjälp. :(
Var förbi Benerus i går då det var utförsäljning efter konkursen, kändes lite som gravskändning. Jag var där ca 20min efter att de öppnat. Det var lång kö utanför och när jag pratade med en gubbe så sa han att kön var mycket längre tidigare men affären var full och nu slussade de in folk allt eftersom. Känns tragiskt att en affär som drar så mycket folk vid sin utförsäljning inte kunde klara konkurrensen från nätet.
Brydde mig inte om att fynda utan åkte hem för att åka dit senare och köpa lite förbrukningsmatrial.
Bild från Benerus 2019-02-22


19/2 Varit en tur ner till Sund med A+fru i söndags. Vi hade en fin dag på isen men det var bara spigg som nappade. Var en del nyare hål med blodfläckar så jag var inte ensam om att fått fisk där.
Idag återvände jag till Åfjärden för att slippa spiggen och försöka på regnbåge igen. Sol och vårkänsla men tjock is och ganska långt mellan nappen. Fick en ½kg borre (på den mindre vita myskan) som fick gå tillbaka. Bytte så småningom till den stora gula (minibalansaren) och fick ett ordentligt hugg.
Blev lite orolig att det skulle vara en större abborre, för så tung som den kändes skulle den aldrig gå igenom 135mm hålet. Så blev glad när jag äntligen fick se något prickigt nere i hålet. Tyckte det såg ut som en havsöring och efter ytterligare några minuters kamp på mormyska spöt fick jag in den i hålet. När jag då sträckte linan och greppade den så lyckades jag bryta av spöt.
Gjorde ju egentligen inget då jag hade fått ett bra grepp om öringen men lite trist att det är andra gången jag bryter av ett av dessa spön på detta sättet. Tur nog köpte jag på mig ett lager av dessa spön då jag hittade dem hos Benerus i höstas. Efter den fångsten så hade jag fyllt fiske kvoten då det är max en öring (+50cm) per dag på kortet och denna öringen var lite drygt 60cm och 1,97kg. Minnes fel, det var 3/dygn som gällde, men har ändå nog med fisk i frysen :o)
Avslutade dagen med att åka ut och kolla havet som enligt en hundpromenerare bröt i natt.
Bild från dagens utflykt med öringen i Skryllan.
13/2 Åkte ner till Sund, där det blåste ordentligt, för att se om det fanns någon sik (eller h-öring). Började inne vid kanten (135mm Rantala borren) utan andra påhälsningar än spigg så jag provade längre ut i viken.
Använde räka idag och fick för mig att spiggen inte var lika ivriga/snabba på den som på maggot. Var oväntat djupt ute i viken (~6m) så jag jobbade mig inåt i viken med tanke på att jag skulle hitta en tröskel. Jobbade mig in till en knapp meters djup utan där blev jag en stund då jag tyckte mig se en skugga svepa förbi. Fick sedan ett par ordentliga napp som lossnade nästan direkt. Tror problemet var att jag drog in linan ganska ordentligt direkt i nappet. Då öringen ofta vänder sig mot hålet med öppen mun och skakar så drar jag då loss kroken. Om jag däremot är försiktig och låter den dra iväg en stund så verkar det som om myskan sitter bättre. Fick de första nappen och fisken (49cm 1,23kg) på den långa svarta med röda tofsar och mormyska spöt. Då jag tappat lite väl många så bytte jag till den större vita med rött och det lilla glasfiberspöt. Lyckades få ytterligare tre öringar varav en riktigt fin (fenklippt) blank på 54cm och 1,43kg. Som sista fisk fick jag en regnbåge (53cm 1,66kg) som kämpade på bra.
Bild på de tre som jag tog med hem och närbild på den fina :o)


7/2 Åter till Åmynne.
Tre turer utan regnbåge men idag tog jag i alla fall med mig några abborrar hem 7st=1,7kg. Kalasväder, solsken, vindstilla och ca -5C. Hade sällskap av Atle och Ulf som också drog abborrar.
Bild från dagens utflykt


25/1 Tog 150mm borren idag och återvände till fjärden. Borren är bra men handtaget är dåligt. Glapp åt alla håll i båda skruvarna så att borra med den känns inte bra :(
Fick några borrar och ett par mörtar innan en ordentlig regnåge nappade på den långa vita mormyskan med räka. Tog en stund att få in den till hålet men väl där var jag mycket tacksam för det större hålet. Denna fisken var något längre (61cm) men inte samma fyrkantiga utseende som den förra så vågen stannade på 2740g.
Bild på dagens fisk.


23/1 Köpte en ny rulle till det lilla glasfiberspöt då jag haft problem med isbildning i mormyskaspöts ringar.
Använde den och den nya borren som jag också inhandlat hos Benerus . Rullen fungerade bra och borren var kanon, men kanske lite smal då jag förutom några fina abborrar också fick en regnbåge (57cm) som vägde 3036g på hushållsvågen här hemma. M.a.o. så gick huvudet in i hålet men resten av fisken var jag tvungen att vålda igenom med huggkrok.
Bild från havsbadet och på dagens fisk som också är personbästa med 3036g.


15/1 Ännu ett par varv till Åfjärden. I helgen fick jag några abborrar och och träffade Alex. Väl hemma fick jag höra att de återigen fått Regnbåge där vi suttit, men först när de provat på räka.
Så imorse tog Bilbo och jag en tur dit för att pröva med räka. Tyvärr var det riktigt kallt och blåsigt på isen där i sundet så vi blev inte där så länge. Tur nog fick jag förutom några borrar även få upp en riktigt fin sik (6,3hg) och en regnbåge (1,62kg) innan fingrarna domnat helt i vinden. Så jag tackar för tips på plats och bete :o)
Bild på siken med räka och på båda dagens fiskar.


10/1 Under gårdagen promenerade Bilbo och jag runt Ödstjärn. Jobbigt att gå, en tjäder(?), en orrhöna samt ett helt osett uppflog i skogen var det enda resultatet.
Har varit ytterligare två vänder till Köpmanholmen varav den första gav en hyfsad abborre och den andra för att povfiska det öppna havet vilket gav noll.
En bild från fisketuren tillsammans med A. till Åfjärden och en bild på Bilbo från i går


5/1 Två dagars fiske med klent resultat.
Gårdagen tillbringade jag förmiddagen upp vid Svarttjärn med ett försiktigt napp på den stora gula "Myschkan" som tyvärr lossnade när jag försökte hala in fisken. hade ytterligare en stöt på bete t utanför det bortre vindskyddet innan jag gav upp för dagen. Träffade åter T. upp vid tjärnen och han hade också bara haft en stöt på betet, så fisken var försiktig. Kvällen avslutades med torskrygg hos A.
Idag åkte M.F. och jag till Köpmanholmen för att se om vi kunde lura upp någon av regnbågarna som rymde för någon vecka sedan. Tipset vi fått var badplatsen, men kunde knappast ha menats havsbadet då havet låg öppet utan minsta tillstymmelse till is. Så vi körde in till Åmynnet och provade där i stället. Träffade M.L. där som berättade om havsöringsnapp och fångster vilket taggade oss bra. Jag gav mig iväg för att söka rätt på dem medan M.F. stannade kvar vid "bojen". När jag var några hundra meter iväg så hörde jag M.F. ropa och gick tillbaka till dem vid Bojen och då hade han fått en fin havsöring på dryga 1,5kg (min gissning). Så jag blev kvar där fick lite abborre och tappade en större fisk innan vi gav upp för dagen.
Fick inte med mig någon fisk hem men en fin dag på isen med sol, vindstilla och någon enstaka minus så det kändes mer som mars än januari
Bild på M.F:s havsöring