Årets jakt och fiske


2/1-05 Sista jakten för året gick på Nyårsafton då jag var uppe och gjorde ett sista försök med Stens Rådjur. Tyvärr så fick de vittring eller hörde mig när jag var på väg till platsen jag tänkt att passa på. När jag suttit en timme utan att se något gick jag och hämtade Assar. Då såg jag spåren av att rådjuren legat nedanför där jag passat och smitit ut på åkern nedanför Sten. Men jag hämtade Assar och vi promenerade av området kring utfodringen för att se om det fanns kvar några djur på marken. Men tyvärr vart det inget upptag utan Assar sökte runt med full fart utan att få upp något. Det var andra försöket under sist veckan då AndersW ringde tidigare under veckan och undrade om jag vill hänga på när de skulle jaga med Lüzern stövaren som vi sköt rådjur för något år tidigare. Självklart var jag beredd att åka upp och göra ett försök men tyvärr fick den inte upp något fast det var färska spår över allt. Det gick precis som med taxen på fredagen veckan innan, inte ett liv som vill röra sig framför hunden och då hade AndersW ändå sett några rådjur tidigare på morgonen. Jag har även hunnit med att sitta och vänta på älgar som inte vill röra på sig förrän vi bröt jakten, då AndersW gick på fem stycken 3 minuter efter att vi brutit jakten

5/12 Försökte oss på att skaffa lite rådjur till Sten som upplåter sin marker till oss att jaga på. På fredagen efter att Eleverna haft sin sista lektion kom Peder ner från Skedom till sammans med Lasse och hans stövare. Nu skulle det bli rådjursjakt så det bara sjöng om det.
Trodde vi och vilken blåsning vi åkte på. Hunden vart alldeles vild av alla spår och kunde inte reda upp var rådjuren var utan följde bara ett som var hyfsat färskt och skällde glatt. Som passkytt gick humöret ner när man fick höra på radion att återinhämtade hunden drev tomt fram och tillbaka på åkern. Tyvärr vart det inte ens något stänkdjur utan bara mycket kallt om fötterna efter ett par timmar.
Lördagen satt jag ute och frös på älgjakt efter att först ha promenerat från Nattstudalen till Slakteriet utan att ha sett en enda älgspår. Jag satt alltså på Ry eftersom där hade Stig sett hyfsat färska spår efter älg, ett litet djur. Det var tydligen mycket färska spår uppe i backarna enligt hundförarna ,tre stycken. Tyvärr var det ingen av hundarna som fick kontakt med något djur (utom några skall på en ekorre) så även lördagen gick mest ut på att klara av kylan.

26/11 Var ute med alla M&N elever och lärare nu i torsdags på en profildag. Treorna hade planerat jakt, fiske och grillning uppe vid Bergsjön. När vi kom upp med alla eleverna, tre fyllda minibussar, så var AndersW och PeterS redan ute med Jessi plus att hon hade fått upp en hare. Så vi posterade ut oss med tre elevev skyttar plus att undertecknad hade med sig drillingen. Det tog ca 30min innan det small ett skott borta hos en av eleverna ca 150m från där jag och några elever tagit plats. När det varit tyst en stund ropade jag och hörde om haren hade blivit på plats men han sa att den sprungit vidare. Nästan direkt efter det så skrek haren inne i skogen när Jessi knep den. Eleven spårade in i grantätningen efter harspåren, med bloddroppar. Han ropade efter en liten stund att han hittat den. AndersW hade dessutom dykt upp för att hjälpa till med eftersöket. Efter återsamling och urtagning av haren så fortsatte vi en tur runt myraran för att se om det fanns någon anan hare som vart upp och rört sig fastän det hade varit skitväder på natten.

Veckan riktiga äventyr inom jakt och viltvård var dock i Måndags då
Räddningspatrullen var ute på nya uppdrag Under klassrådet 22/11 så ringer Karins Saltin från Länsstyrelsen och undrar om vi kan hjälpa några svanar som frusit fast.
Självklart åtar sig räddningspatrullen ( i detta fall Np2M&N +AW och undertecknad) uppdraget. Vi lastar aluminiumbåten på släpet och ber eleverna att kasta i sig maten medan jag letar kamera och Anders fixar lite ytterligare utrustning. På detta uppdrag så använder vi för första gången våra räddningsoveraller i ett skarpt läge.
Svanarna lär ligga infrysta i Häggvik, nära mannaminne. När vi rustade till tänderna kommer fram visar det sig att det ligger ca 30 svanar 300m ut.
Två av eleverna stannade på land för att kunna ringa räddningstjänsten om något skulle gå alldeles galet. Men framför allt för att mer än tre i båten skulle kunna bli lite väl tungt om vi ska kasta oss in över relingen.
Vi provar att gå ut med Roddbåten men isen brister under oss, så vi blir tvungna att att försöka slå oss ut genom isen med hjälp av en spade och några paddlar. Vi turas om att stå i fören och krossa isen med spaden och sitta i aktern och skjuta på med paddlarna. Under tiden som vi är ute ringer AW's telefon och Radio Västernorrland vill höra hur det går med vår räddningsaktion men AW ber dem att vänta tills vi klarat av det hela så att vi kan rädda svanar i stället för att prata i telefon. De första tvåhundra metrarna går trögt, meter för meter, då vi måste slå hål på isen (1,5cm-3cm)och sedan putta och dra oss fram ett spadtag åt gången. När vi har knappt hundra meter kvar till fåglarna så lyfter en del av flocken men de flesta är fortfarande kvar. Nu börjar isen bli så tunn (0,5cm-1cm) att det börjar gå att paddla oss framåt i hyfsad fart. Så nu närmar vi oss fåglarna i en rask takt och de börjar lyfta från isen. När vi har ca 50m kvar lyfter de sista, det verkar som den oro som vi orsakar genom vår snabba avancé gav de kvarvarande svanarna den extra kraft de behövde för att bryta sig fria ur, den här ute, relativt tunna isen. Den folkmassa som samlats på land medan vi utfört vårat heroiska verk försvinner så fort de ser att Räddningspatrullen har utfört sitt uppdrag på ett hedervärt sätt.
Så nöjda med hur vi klarat av uppdraget vilar vi på lagrarna någon minut innan vi återvänder i den ränna som vi skapat på vägen ut.
Av eleverna som var kvar på land, och hade lyckats hålla tillbaka folkmassorna medan vi utkämpade vår kamp på sjön, fick vi höra att de blivit intervjuade av Tidningen Ångermanland. Där de dementerat att de kom från Räddningsgymnasiet och berättat om hur bra Nordvikskolan är och vilka fina räddningsoveraller vi har :o)

15/11 Nu i veckan hade vi fått ytterligare en vuxen tilldelad på licensen så nu skulle frysen fyllas på. Tjur ko eller kalv skulle skjutas, dock ej kalvförande ko. På Lördag hade jag ingen kontakt men på Söndag så var det ytterligare en ko (eller samma som förra helgen?) som promenerade runt oss nu i helgen liksom förra veckan. Jag fick in henne på 30m innan hon gick undan i en halvcirkel och visade under tiden upp sin bredsida. Jag försökte via radion få bekräftat av de övriga i jaktlaget om hon var skjutbar eller om hon hade lämnat några kalvar efter sig i spåret, men fick ett 90% nekande så det var bara sikta och säga pang. Nåja förr eller senare så lär det väl trilla ett djur

7/11 Å så vart det jakt på lördagen efter samma ko med kalvar. När jag stressade iväg till jakten, så var jag tvungen att först hämta studsaren på skolan ,och där, strax innan skolan, stod kon med två fina kalvar. Skyndade till mötet och berättade allt. Vi satt strax på våra pass och väntade att höra skallen och se hur kalvarna passerade oss. Efter ca 15min kom upptaget ca 3-500m framför mig. Efter ca 10min så gick ståndet loss och en av passskyttarna berättade att ekipaget passerat. Nästa rapport var på min sida vägen igen och nu satt jag bara och väntade på kalvarna. Så hördes sprak genom skogen och så kommer älgkon genom skogen. Hon kommer ut i långsam trav ca 15m nedan passet och perfekt läge. Så jag ser redan hur kalvarna kommer falla... Men inte kommer det några kalvar inte. Dem har hon lämnat samtidigt som hon tog sig ann hunden på sin löpträning. Precis som hon gjorde i fjol, ställer undan kalvarna strax efter upptag och passerar sedan alla passskyttar för att kolla upp vart hon inte ska ta med sig kalvarna. Nåja vi fick lite spänning och frisk luft hela gänget i alla fall och kalvarna är kvar.

5/11 Dagens jakt är avklarad utan ett skott som vanligt.
Först gick en förälder runt Nordviksnäset med en Jackrussel (?) och i stället för att skrämma ut något rådjur så gick det in två djur i såten! Tyvärr kom vi inte åt dem med eleverna men vi gjorde ett försök efter lunchen. Då gick föräldern + AndersW och jag ut med Assar för att se om han kunde skrämma fram dem. Vi promenerade över hygget och ner på den branta baksidan där vi misstänkte att rådjuren fortfarande skulle stå. Jag försökte få Assar att täcka så mycket som möjligt genom att promenera i sicksack ner för branten. När jag var på väg upp efter att just ha vänt såg jag en råget komma studsande upp vid skogskanten. Tyvärr var skotthållet ca 70m så jag försökte koppla om till kula men det var för mycket studs på geten för att jag skulle kunna smälla på. Inte heller den ståtliga bocken som kom 30s senare ville stanna upp och och visa bredsidan utan försvann efter geten och hann i kapp henne ca 100m bort bakom någon tätning. Jag tog med mig Assar upp för backen och visade honom på spåren varvid han strosade efter rådjuren lite ouppmärksamt. Jag fortsatte själv upp för backen för att se vad som skulle hända om han hann ikapp den. Medan jag höll på att halka omkring i renlaven på bergskanten hör jag att Assar driver. Jag lyckas ta mig upp till passet vid aspdungen och ställer mig där för att vakta. Då ser jag Assar komma ner över berget mot mitt håll och gör mig beredd på att se något rådjur... men det var bara borta och hunden dyker glatt upp i mina bakspår efter ca. 2min. Jag promenerar vidare mot AndersW som står och passar borta vid rävfällan utan att skrämmer fram något. När vi kommer fram berättar han att han hörde drevet uppe på berget och någon minut senare så knakade i buskarna och.. fram kom Assar. Han såg tyvärr inget Rådjur men vi kom överens om att hans skulle åka bort till Stens och se om jag kunde knuffa fram någon älgkalv på honom. Själv fortsatte jag upp till vår hjälplärare med dotter som stod lite längre upp vid hagen för att berätta att vi brutit och tacka för hennes hjälp under dagen. När jag kom fram till henne visade det sig att Assar hade drivit bocken rakt på henne men att den i sista sekunden hade sett någon av dem och blivit varsk och oskjutbar. Bara några sekunder efter att Rådjuret stelnat till uppe hos dem så hade Assar kommit i full fart varvid rådjuret hade kastat sig runt och visat sig, men då var tyvärr också hunden i skottfältet. Hon tyckte nog också att Assar var för snabb för att användas som drivande på rådjur. Jag försvarande honom med att han är kortdrivare och släpper efter 5-10min men det tyckte hon ändå var för länge. Nåväl Jag har försökt att kolla upp det på nätet, men där finns flera exempel på Wachtel och kl. Münster används som kort drivare så jag vete sjutton jag men får väl lov att få det bekräftat att det är OK innan vi gör om det med eleverna. Själv har jag svårt att se att de skull skada mer med att ha lite bråttom i 5min jämfört med att hunden efter sig i timtal.
Sedan vart det älgjakt, nu med hunden kopplad då jag började vi älghägnet med Ludde och Nordis

Härifrån gick vi vidare mot Stens åkrar där AndersW satt och väntade sedan en bra stund. Det var gott om spår både från älg och rådjur längs vägen vi sicksackade oss fram. Jag lät Assar leda vägen så mycket som möjligt och när vi var mitt i en tätning ca 70m till åkerkanten så mötte vi helt plötsligt en älgko som klev upp för branten och visade sig på ca 5m avstånd rakt framför oss. Hon kastade och jag såg en kalv bakom men det fanns ingen möjlighet att hinna skjuta. Jag bara väntade på att höra hur det skulle smälla bort hos AndersW men det förblev tyst. Så vi följde efter spåret och kom strax upp på åkern där AndersW väntade på oss för att berätta att kon hade haft två kalvar men att det inte gått att få skott på någon av dem. Assar ville vidare i spåret så jag sa jag kunde släppa honom så fick vi se vad som hände. AndersW ville ha några minuter för att ta sig bort till mitt gammpass så vi stod kvar och väntade några minuter. Under den tiden drabbades jag av eftertankens kranka blekhet och började fundera på vad som skull hända om den här älgen sprang förbi Nordis och Ludde. Antagligen skulle Assar lika gärna följa efter dem inne i hägnet som de utanför så jag behöll kopplet på och så försökte vi joggande följa efter spåret. Det verkade går runt i en stor cirkel varvid vi släppte det och bröt för dagen. Men jag fick i alla fall med mig både älg och rådjur på näthinnan idag och lite kantareller i ryggsäcken så jag är ändå ganska nöjde med dagen.

1/11 Precis klarat av elevernas lov vecka, må-ti möten, onsdag Umeå där Fredrik Dahl presenterade lite om sin forskning om var haren har sin gång.
Torsdag var jag ute med PeterS som skulle visa mig hur man jagar orre. Efter en dryg timme lyckades jag klanta till det och missa på en perfekt placerad orre 90m bort
Assar visad i alla fall ett klart fågelintresse med fungerande näsa. När vi var på väg tillbaka efter en promenad så tvärnitade han plötsligt och satte full fart rakt in i skogen och stötte upp en tjäder(?) ca 100m fram. Han tillringade dessutom en ganska lång tid under ett träd tidigare där han hade ståndskall på något som vi tyvärr inte han fram till innan han hade gett upp eller det flugit iväg.
Fredag hade AndersW sett till att jag kom med på taxjakt jakt med hardrev på på Åbordsön i älven.
Lördag var det älgjakt på Hornöberget men inte ett färskt älgspår i hela såten. Assar och jag avslutade det hela med att promenera runt Nordvik varvid Assar hittade igen en räv som han drev över berget. Tyvärr kom de aldrig inom skotthåll men det var i alla fall uppmuntrande att se att han kunde följa efter den med sådant intresse.
PS var ute själv på Söndagen och sköt sex st. orrar som skulle användas i undervisningen, vad säger det om mig som jägare

17/10 Älgjakt i helgen och en pinntjur sköts i lördags. Nu blir det lite mer kött i frysen. Jag hade räknat med att jaga småvilt i helgen med PeterS men var tvungen att ringa återbud på fredagen då jag fick meddelande om att vi skulle ut på lördagen. Assar och jag hade även en rådjursjakt på fredagen med eleverna. Assar hittade några ute på näset och drev dem ivrigt, bara någon minut. Han kom tillbaka i löpan nästan direkt, en av eleverna såg några störda rådjur dra sig bort i skogen men tyvärr lyckades vi inte komma åt dem. Rådjuren är i alla fall kvar ute på näset och på fredag gör vi ett nytt försök. Denna gång med en liten terrier som ska fungera bra enligt den elev på skolan som är knuten till vovven.

12/10 Varit en hel del jakt men inget skjutet den senaste tiden. Vi var bl.a. ute på älgjakt nu i helgen och skrämde några älgar som visade upp sig på omöjliga ställen. Någon klev fram mitt i den uppgående solen, jag hade en som visade ryggen när den sprang på andra sidan bergskammen. Den dök sedan upp 100m bort i gallringskogen i full fart med hunden 10m efter sig. Denna älgen fortsatte sedan showen genom att fortsätta med hunden strax efter sig förbi nästa pass skytt. Även denna gången i något för tät skog för att skjutas. En annan tjur smög upp mot ytterligare en passare som sakta vände sig om varvid älgen vände bakom emot honom och gick sakta bort från honom. Denna passare fick sedan en även älgko på sig (vi hade naturligtvis koförbud) som ställde upp sig snyggt och tittade länge på honom innan den gick vidare.
Jag var även iväg och provfiskade med eleverna, men då inte alla kunde hålla på med näten så fick en grupp gå iväg för att försöka knäppa en järpe som vi skulle kunna använda på nästa lektion i anatomi. De kom tillbaka med två st.. Så dagen efter dissekerade vi järparna och ripan från fjällen, varefter vi lagade till alla tre tillsammans med ett gåsbröst.

26/9 Resultatet av jakten denna veckan är tre gåsbulvaner, varav en "tygballong", 12 duvskal, 1 "inflygningspinne" 1 knipa och 1 nötskrika. Det roligaste var shoppingrundan nere på Norrländska vapenaffären och inköp av grejor till duvjakten. Vi har gott om duvor kring skolan nu så vi tänkte göra en kvalificerad satsning på duvjakt och se om vi inte kan lura ner några av duvorna över våra bulvaner. Vi har dessutom en hel del kanadagäss som också skulle passa bra att ta med elever

20/9 Jag var på älgjakt med ungrare uppe i Sollefteå idag och såg inte en älg. Det vart heller inte någon älg sedd på marken under hela dagen fastän vi jagade igenom hela marken. Däremot sågs det rådjur, orre och bärplockare inne på marken. Tyvärr lyckades en av de ungerska eleverna vrida till knäet och fick åka in till lasarettet för att se till det.

18/9 Åter från fjällen och denna gången med ripa, andra dagen sköt en av eleverna en fjällripa efter att Assar hade stött up den. Assar satte full fart efter den .. men släppte den efter ca 100m. En av eleverna såg vad den landade och lyckade s smyga sig fram med bössan beredd och ta den på oppflog. Tyvärr var det den enda ripan som vi fick ner men vi hade betydligt mer fågelkontakt denna gången. Speciellt på Torsdagen då vi hade tänkt gå runt Såttan. Vi kom till södersluttningen innan vi gav upp och där lyfte ca 20 orrtuppar i två grupper. Vi hasade nerför berget och försökte gå i björkskogen tillbaka då det vart för brant för att fortsätta framåt. Det var nu vi stötte på ripan, i snön på lovart sidan av berget, inte det första stället vi tänkt på. Vi hade ytterligare två kontakter med ripkullar och såg minst lika många orrar som tyvärr stöttes på ca 200m. De som inte gick med oss och jagade på torsdagen denna veckan gick leden mellan Fatmomakke och Martsliden och njöt av turen, även om det var en del klagomål på att det var mycket längre än jag hade sagt. På måndag ska jag upp till Skedom och jag älg med samma elever och lärare, så den veckan verkar ha en bra början

10/9 Nu har Assar och jag försökt oss på att jaga ripa uppe i fjällen. Jag åkte upp till Marsliden med några elever och ungerska gäster för att titta på fjällens natur samt prova på lite jakt och fiske. Vi fick hjälp av en elev förälder som hade med sig en Pointer och ett korthår. Vi fick ingen fågel men vi hade det fint uppe på berget och Assar jagade glatt allt som han hittade, m.a.o. drev småfågel med skall över fjället och studsade efter lämmel i vide snåren. När jag såg ren upp mot Marsfjället så kopplade jag för säkerhets skull upp honom. Peters hundar hittade däremot en kull och några enstaka ripor men inget som ville komma hem i säcken. Det verkade som om ripan hade blåst ner från fjället. Men vi ska upp två dagar nästa vecka med nya gäster och då får vi hoppas att det har kommit in lite mer ripa. Jag är mycket nyfiken hur Assar skulle reagera om han springer på några ripor som trycker, jag har en misstanke om att han mycket väl skulle kunna stå fint.
Assar flyger över Marsfjället
Hemma i älgjaktlaget så passade de på att skjuta tre tjurar medan jag var borta varav två st. på mitt pass :-(

28/8 Jag var uppe och agnade rävfällorna med resterna av gåsen och bläsanden idag. Såg inget mer än ringduvor som höll till i hästhagen ner mot reningsverket. Däremot lyckades jag få ner en Gräsand i går under eftermiddagspromenaden med Assar efter skolan slut i ösregnet. Tyvärr känner jag att kondisen fortfarande är rudimentär och det tar emot så fort det blir lite backigt. Nåja imorgon så ska jag väl se om det sitter något i fällorna.

25/8 Fågelpremiär! Jag var uppe vid skolan strax efter fem i morse för att titta efter fågel. Då det har tagits ett beslut att att inte jaga på skolans mark under dagtid så gällde det att passa på innan folket dök upp vid sjutiden. Jag började med att gå av vassarna runt skolan med Assar i snöre. Vi lyckades så småningom smyga oss på några Kanada gäss som låg strax utanför vassen på Fårholmen. När jag stack upp huvudet ur vassen så låg en av gässen på ca 20m medan de andra låg lite längre ut, så jag siktade på halsen på den närmaste och tryckte av den flaxade till och började simma bort medan resten lyfte så jag smällde direkt på ett andra skott varvid den vart kvar. Jag är lite lur på de här 4:ans stålhagel jag använde då jag tycker det är betydligt mer kraft i blyhageln. Nåja, jag skickade ut Assar för att apportera och när han bryter sig fram genom vassen så lyfter en gräsand som han genast tar efter. Men efter ett tag lyckades jag få honom att sluta simma över viken och i stället hämta Kanadagåsen. Efter det så lyckade vi bara skrämma ut ett par bläsänder strax bortom badplatsen på marken öster om E4:an. Då klockan närmade sig sju så tog jag och hängde in gåsen i Båthuset och körde upp till Hamptjärn. Där släppte jag äntligen Assar så att han kunde springa fritt. Det började med att han drog iväg och var borta i säkert 20 min innan han hittade mig på stigen till Nattstudal. Uppe på berget lyckades han skrämma en järpe på mig, men jag var naturligtvis inte beredd och han inte ens lyfta bössan när den kom surrande. Vi vilade ett tag uppe vid fågelfångstanläggningen innan vi så långsamt tog oss tillbaka till Hamptjärn.
Sedan var det dags för lite skolarbete så att alla kunde se att jag faktiskt var där och jobbade idag.
Pål eftermiddagen tog vi en titt på omgivningarna kring Djuptjärn och här lyckades jag knäppa en Bläsand efter en hel del smygarbete. Den fick jag faktiskt ner ur luften fastän jag använde stålhagel men det gick åt två skott innan den ville landa. Även här gjorde Assar ett riktigt bra arbete, han simmade ut efter den och höll på att bogsera hem den då jag bommade på en knipa som störtdök efter skottet. Den verkade mycket mer spännande än den and han höll på att bogsera in så han släppte Bläsanden och började simma åt det hållet som knipan hade flugit. Med lite rop så fick jag honom att ganska snabbt vända om och fortsätta bogsera in anden.
Som avslutning hade jag tänkt att vi skulle gå titta efter lite kantareller men det kom helt av sig då jag gick in i en tjäder kull. Det var första gången på Skolans marka som jag såg en hel tjäderkull så för mig var det mycket hoppingivande även om jag inte kom åt att hitta igen någon av dem. Jag pratade med PeterS innan jag åkte hem och han funderade om det inte kunde ha att göra med den minskning av mård vi (eg. två elever) genomförde med fällor i vintras. Han berättade i sin tur att han hade visat eleverna hur man lockar bock och lockat fram en som svarade på vägen ut till Fårholmen. Så efter dagens utflykter tycker jag det verkar kunna bli en lovande jakthöst.

22/8 Håller på att pusta ut efter en tuff vecka med våra ettor. Dagtid hade jag en station där alla skulle lära sig använda en flora och kvällstid ansvarade jag för farkostbygget. Dessutom gick jag på antibiotika efter en akut bronkit som jag passade på att få under semestern, så det tog lite extra ork att klara ut veckan. Det har varken blivit någon kvällsvak efter rådjur eller något mer organiserat skytte. Jag passade på att byta ut 6mmBR pipan nu i helgen då det var planerat att jaktlaget skulle skjut i Ullånger på måndag. När väl 7mm-08Rem pipan satt fast så skulle siktet kollas, så jag passade på ladda upp lite S&B 140gr fmj till älgbanan. Jag åkte upp till skolan och kollade om siktet stämde och passade på att ta en promenad och titta på skogen. Såg inget speciellt men Assar var intreserad av ett par ställen. Tyvärr blir jag svettig av att bara kliva ur bilen men på onsdag (den 25/8) måste jag ha fått tillbaka lite flås så jag kan plocka lite av de ankor och gäss som finnes på marken.

24/7 Jag var uppe på Nordiska mästerskapen i bänkskytte och gjorde bort mig idag. Jag ställde upp i sporter med min 6mmBR. De fyra första serierna varierade mellan 20mm-38mm- Den sista serien höll 11,8mm och var den enda som höll standarden av vad de andra presterade. Jag tillbringade natten innan tävlingen med att köra Autosol genom pipan men det räckte tyvärr inte, även de sista lapparna hade skit på sig. Jag fick lite fler tips på rengöring på Brattvall och kommer fortsätta med att Autosl för att få en REN pipa innan jag gör nya försök på tävlingar

19/7 Det nya jaktåret har börjat och det första bytet är nedlagt :) Det vart en vingad kaja på tippen så jag gick och hämtade Assar. Han lyckades både hitta igen kajan som gömt sig i växtligheten och överlämna den till mig. Det vart lite struligt för varje gång han la ner kajan, istället för att överlämna den åt mig, så sprang den iväg. Till slut verkade det dock som han fattade att det var bättre att lämna över den direkt till mig. Annars har det varit mer fiske än jakt den senaste månaden. Ingen jätte gädda eller öring men jag fick en hyfsad Öring på ABU's Cell,o i fall någon kommer ihåg den gamla wobblern. Den var på wobblern alldeles vid stranden men fastande inte så jag drog den långsamt längs stranden och då kastade den sig över Cellon och fastnade på mittenkroken. Skulle gissa att den vägde strax under 1kg. Annars har det blivit en del skytte jag hade tänkt klara uppskjutning för hösten älgjakt i god tid och med både 458Win och 7-08:an. Sporten har jag fått en del bra träffbilder med och funderar på att åka upp till SM i Brattvall på Lördag...

9/6 När jag var och vattnade några plantor som ska sättas ut på viltåkern såg jag en älgko med kalv. De stod mitt ute på en harvad åker åker borta i Ry. När jag stannade bilen så satte kon av i sken utan att bry sig om att kalven inte hann med. Så kon försvann bortemot viltåkern medan kalven vek av upp på ett hygge. Vi var ute med Båten i och kollade om några gäddor ville hugga, men helt klart inte på våra drag :-(

3/6 Den senaste perioden har det bra blivit fiske och lite skytte, ingen jakt alls. Jag åkte upp till Sävar open med 458Win då jag fegade bort den i Fredriksberg. Jag hade målet att få ihop några träffbilder på under 5cm. Jag vart riktigt nöjd med resultatet då alla tre träffbilderna var under 5cm och den bästa var på 29,58mm vilket måste räknas som helt ok med tanke på rekyl och 4x förstorande sikte. Fisket har väl inte varit något att skryta med men i dag såg jag ovanligt mycket fisk, även om det bara vart några mörtar och gäddpinnar som vill hugga på det jag presenterade. Vattnet var fullt med pungräkor och löjor, dessutom hade jag en trolig öring som passerade i fulla fart utanför bryggan, en torped formad skugga som svepte förbi bryggan i god fart, inte alls samma rörelse mönster som gäddan som kom senare.

15/5 Bävern vart en gädda. Jag tog faktiskt inte ens med mig bössan upp utan bara lite fiske spön. Jag hade gett mig tusan på att försöka få en gädda, jag hade till och med skrivit upp fiskfärs på veckan meny. Så jag plockade med mig mörtarna ur frysen och gick upp och grävde lite mask i komposten. Väl framme vid skolan hämtade jag ut de flöten som har legat i skrivbordslådan. Sedan iväg till sundet in till Mörtviken där jag fick abborrarna senast. Jag knöt fast en av mörtarna som inte luktade något vidare på en lina och hivade ut. Iordningställde metspöet för att kunna få lite färsk mört eller eventuellt abborre. Med hjälp av polaroid glasögon var det lätt att se att det stod en hyfsad gädda i strömmen. I stället för att veva in mört agnet så försökte jag med att doppa masken framför för få den att hugga men tyvärr så vände den och gled ner i Mörttjärn igen. Det såg soligt ut men det vart kallt i blåsten och länge tog det innan jagfick något som helt napp. Från ca.12 till 14:30 innan den första mörten var uppe. Den fick genast ersätta den gamle med lukten. Nu verkade det som om mörten vaknat det kan ha samband förbi ett gigantiskt stim i strömmen dessutom fick jag en abborre. När jag höll på med mörtarna så kunde jag inte se gäddflötet. Jag klev fram ytterligare någon meter för att se om jag kunde se flötet och såg då att gäddspöet gungade kraftig. Släppte metspöet och sprang fram för att ta hand om gäddspöt, spände linan för att göra ett mothugg. Gäddan satt fast och gungade ganska fint!! Jag vevade in den genom vassen då jag hade 0,25mm Fireline som borde klara det mesta. Tog tag i flötet för att inte skära sönder händerna och kände hur linan gick av.... Kastade mig ut eftergäddan som låg i vassen alldeles i strandkanten. Fick tag om den och lyckade få upp den då jag märker att den sitter ju fortfarande kvar. Vad sjutton vad då som gick av. Klubbade gäddan som visade sig väga 4,1kg helt OK till fiskfärsen :o) När jag lugnat ner mig och tömt kängorna såg jag att det var flötet som var borta. Jag hade trätt upp flötet på en ögla av linan och använt en pinne som stopp. Det var alltså pinnen som brast och flötet gled av linan, men nu hittade jag inte flötet och jag letade länge så eventuellt kastade jag iväg de för att greppa gäddan. Nåja ett flöte mer eller mindre gör ju inte så mycket men tyvärr stannade armbandsuret på vägen hem :-(

10/5 Jag har varit nere i Fredriksberg för att skjuta och träffa folk. Skyttet gick inget vidare men det var desto trevligare folk. Jag var där på fredagen 500m skytte och lördagens 100m. Tyvärr fegade jag vid 100m skyttet och använde endast sporter fast jag hade tänkt att göra ett försök med 458an i jägarklassen. Men då det var 5x5 serier och jag bara var uppskriven till sporter så vart det det jag försökte mig på. Första gruppen vart riktigt bra 12,9mm andra gruppen lite slarv och så var den 19mm de öriga tre låg alla kring 30mm och jag har inte en aning om varför. Antagligen får jag försöka fixa till något bättre stöd. Stefan och Claes bjöd på grillfest med rådjursadel och duvbröst och ett gott vin när jag övernattade i deras stuga tillsammans med Haggis, Mats och Ulrik De tyckte jag skulle skjuta ett rådjur så att jag kunde bjuda tillbaka men tyvärr så fick jag en bäver istället för ett rådjur i kväll när jag var ute och fiskade med bössan bredvid.

1/5 Bockjaktspremiär: I dag var jag ute och smög efter ett rådjur. Det har varit färska spår vid nyhygget under veckan så jag tänkte vänta in bocken i gryningen. Tyvärr kom jag inte upp förrän 04:00 och var följaktligen inte på skolan förrän 04:40. Jag smög över berget i en lätt motvind och tog upp mig upp i tornet. Här blåste det åt helt annat håll så min vittring for iväg bort över det området som jag tyckte borde vara av av störst intresse. Jag satt ändå en stund i tornet innan jag gick runt för att se om jag kunde hitta ett bättre läge. Det slutade med att jag tog en ordentlig promenad runt hela näset, inklusive Fårholmen. Långt ute på en istunga mellan Fårholmen och Stens hygge spelade en ensam orre. Den såg ganska vilsen ut med vatten runt omkring spelet, men höll tappert ut till en stor kråka flög rakt emot den då den tog det säkra före det osäkra och flydde upp till en av de stora asparna på Stens sida. På vägen tillbaka spanade jag åkrarna med (hand)kikaren och fick faktiskt se en Råbock. Den gick och betade på fel sida om gränsen till grannmarken, så hur skulle jag komma åt den. Medan jag tittade på bocken såg jag en räv komma smygande längs vassen mot rådjuret. Så jag spurtade upp till vägen för att vara på plats om räven fick rådjuret att flytta på sig. Jag smög hela vägen längs med vägen till jag var nästan vid uppfarten till nyhygget. Från den platsen hade jag så pass bra sikt att jag borde kunna se rådjuret om det bestämde sig för att ta sig in på vår mark och över vägen. Ca 10min efter att jag tagit plats kommer skata bocken betande på åkern nedanför. Den stannar lite då och då och lyfter huvudet. Så vitt jag kunde se var hornen inget märkvärdigt men den var stor i kroppen. När den är på ca 30m avstånd så vänder den sig rakt mot mig och går sakta upp mot vägen. På knappt 20m så försvinner den bakom vägbanken och jag lyfter försiktigt bössan och är beredd att knäppa så fort den kommer upp med huvudet. Inget händer på en lång stund så jag sträcker mig lite för att se bättre. Då ser jag att han har vänt och är ute på potatis åkern och betar. Han fortsätter sakta bort och försvinner bakom träden och är borta. Antagligen fick han vind av mig när han kom bortom potatis åkern och drog sig sedan undan i buskaget på grannmarken. Från att jag såg rådjuret till att det försvann tog det nästan 1,5 timme men den gick fort. Detta gav klart mersmak får se om jag orkar upp i morgon också.

26/4 På Sälspaning. Jag följde med Björn och AndersD som skulle fiska havsöring med Nät och spö då isen precis gått i Gaviksfjärden. Vi började med att lägga ut några nät och direkt så var det ett sälhuvud som dök upp en 200m-300m bort. Så Björn och Anders satte i land mig för att vakta på näten medan de drog iväg längre bort. Jag kommer att drömma om sälhuvud i kikarsikte i natt, jag hade säker sälhuvudet tio gånger i siktet och hade osäkrat bössan tre gånger och bara väntade på att den skulle sticka upp huvudet lite till. Tyvärr så stack den aldrig upp huvudet mer än näsa och öga inom150m vilket jag sattsom gräns. Däremot högg den efter ett par måsar som dök efter den drygt 200m ut. Den slängde upp huvudet högt upp över vattenytan och högg efter en av måsarna och fick säkert huvudet 1m upp i luften. Annars så var den inne och virvlade vi nätet 50m bort utan att visa någon del över vattenytan. Den var ganska grå i färgen så jag misstänker att det var en hona eller en ung hane då de gamla hanarna brukar vara större och mörkare i färgen. Nåja, spännande var kvällen och vacker, Anders&Björn fick två havsöringar + en sik på nätet och inget på kast

25/4 En Bäver :) I kväll frågade jag frun om hon ville följa med och göra ett försök med bävrarna igen. -Ok, om du inte skjuter någon" Det kunde jag naturligtvis inte lova men chansen kändes inte så där överhängande. Vi åkte till PA och parkerade på hans gård därifrån traskade vi i väg till Bölestjärns inlopp. På vägen dit lovade jag att vi skulle åka hem efter att morkullan dragit två gånger. När vi kom fram till utloppet var det någon anka där och lite svallvåger som C. trodde kunde bero på att en and som hon sett precis lyft. För säkerhets skull så laddade jag ändå bössan och smög försiktigt fram mot vaken vid utloppet. När jag kommit fram där vi hade tänkt att sitta och började breda ut sittunderlaget sa C. att det fanns en bäver i vattnet. Så jag försökte bli av med ryggsäcken stampa fast Assars koppel och hitta pinnarna som jag plockat för att få stöd. Bävern simmade lugnt fram till strandkanten och satte sig ca 25m bort. Jag fick ett hyfsat stöd och höll i armhålan på bävern och lät skottet gå. Nu snackar vi alltså mina hemlagade 450gr blykulor i 340m/s. Bävern kastade sig bakåt i skottet och hamnade ute i vattnet och plaskade runt jag sköt ett skott till nu mot huvudet och bävern vart hyfsat still. Jag skickade ut Assar som tagit det hela relativt lugnt, för att apportera bävern. När han som vanligt konstaterat att det inte fanns någon möjlighet att nå bävern från någon del av stranden så simmade han ut och hämtade den. Vi stannade en stund till och fick se ytterligare en bäver i råken men jag var helt nöjd med att släpa hem en. Hemma konstaterade jag att skottet har gått tvärsigenom bävern in vid armhålan och ut genom magen. Den verkar inte ha expanderat ett dugg och de största skadorna är vid ingångshålet. Det vart m.a.o. ett ganska skitigt göra att ta rätt på bävern :( Jag tycker mig ha fått bättre verkan med 6mmBR eller någon av de varmint kulorna jag använt till 222Rem och 7mm-08Rem än med dessa hemgjutna. En av anledningarna jag testade de hemgjutna var för att de är i stort okänsliga de ris och sly som finns kring platserna där bävern går upp och äter. Till bäver tänker jag inte använda den mer då skottverkan vart lite för dålig det tog säkert över minuten innan bävern vart helt still (kunde inte se någon skada efter mitt andra skott i vattnet, men eventuellt till rådjur då det vart hyfsat stora skador och genomsskott? På vägen från Tjärnen så flög Morkullan två varv :o)

21/4Fortfarande ingen bäver varken för mig eller eleverna. Isarna börjar att ruttna bort nu så nästa vecka då j--ä--

7/4-04 I kväll flög morkullan :o) Nu har jag varit ute två kvällar till och tittat efter bäver, en kväll med elever och en utan. Tyvärr ville ingen bäver visa sig. Sik fisket har inte heller räntat sig. När jag har varit ut till Hörsång, så har isen varit borta och en ensam sik är allt jag fått efter några timmar försök ute vid Nickebo. Men jag har sett morkullan flyga sin vår rutt i kväll, så det tar sig.

18/3-04 Årets första bäver ramlade ihop för en 70gr Sierra från 6mmBR :-) Sköt den på vak i Ry där jag sett att den vart uppe tidigare. Då det har varit en av årets absolut härligaste (första) vårdag med inrapporterade tofsvipor (AndersW) och sånglärka (PeterS) så var jag bara tvungen att göra ett försök, fastän det har varit lite tungt på jobbet. Jag åkte ut och satte mig på pass strax före fem och gjorde det bekvämt för mig medan jag väntade på att solen skulle gå ner. Jag slog mig ner 92m, avståndsmätaren ;o), från från hålet bävern borde dyka upp i. Strax före sex kom en bäver mycket riktigt upp ur hålet och satte sig bekvämt tillrätta. Jag tog stöd med en klyka jag plockat åt mig tidigare och siktade högt i kroppen. Den rasade bara i hop i skottet och blev liggande, en stund på kanten innan den sakta gled ner i hålet. Lite orolig vart jag nog fast jag var bombsäker på att det hade tagit bra, men när jag kom fram så låg bävern död nere i hålet. Hyfsat stor, 105 cm mätte jag den från nos till svansspets och skottet hade pulveriserat ryggraden ungefär i höjd med mellan gärdet. Det var skönt att komma igång med bäverjakten redan, men jag hade glömt vilket helsike det är att flå dem...

12/3-04 Sikfiske: Vi åkte ut med eleverna två gånger denna veckan till Sund för att fiska sik. Sund ligger utanför Docksta, man svänger av ut mot havet ca 200m söder om Skulbergets turist information. Först stannade vi vid badplatsen ca 100m in på vägen till Sund, där det enligt ryktet skulle finnas mycket sik, och gjorde ett försök. Där fick vi napp nästan direkt men tyvärr bara simpor. Så vi fortsatte ut till Sund där det redan var en gubbe ute på isen. Här fick vi direkt ..simpor. efter snack med de fiskare som dök upp (berättande om 80 sik dagen innan m.m.) och mycket tid fick jag till slut en sik (röd liten mormyska). Då hade antalet folk, förutom oss, ökat till sex stycken och ingen av de andra fisk sik under tiden vi var där. Detta på en vanlig tisdag mitt ut i ingenstans, där fanns tillräckligt med hål för att man skulle kunna klara sig utan egen isborr. Jag var uppe en gång till i veckan med en liten grupp elever, då 2/3 av klassen hade ABC-räddningen. Den gången hann vi inte vara där mer en en knapp timme och fick ingen fisk alls. Sikfisket går till så att man fiskar på en grus eller sand botten där det är 20cm-150cm djup under isen, betänk då att efter borrning i sandbotten så är skären på isborren slut. Sedan försöker man locka siken till hugg med en liten mörk mormyska med maggot på och kikar man ner i hålet för att se vad som händer. När siken nappar är det ingen strid utan bara att hala upp den försiktigt. Vi pratade lite på skolan om detta med sikfiske och kom fram till att det borde ju finnas närmre fiske platser än Sund där kriterierna för sik är uppfyllda. Så jag åkte ut till Hörsång badplats och började borra. Cecilia och jag var där och badade förra hösten och om jag mindes rätt så var det långrund fin sandstrand. Så jag började borra långt ut för att sedan jobba mig in mot stranden. Efter borrat ca. 10 hål så var jag på en knapp meters djup. Där slog jag mig ner med trötta axlar då de två sista hålen varit riktigt tungborrade. Nästan direkt så simmade två mörka ryggar förbi i hålet utan att bry sig om min mormyska. Så jag provade genom de mormysker jag hade och fick så småningom upp en sik med en svart mormyska. Jag fick ytterligare ett sik napp på den och något som jag tror var ett abborrnapp. Jag såg bara huvudet som kom in och drog till i betet. Siken plockade liksom i sig betet på vägen genom hålet och var mycket lugnare i sitt beteende. Efter det vart det stopp, men inte alldeles dött. Jag hade ytterligare någon sik som simmade förbi och några små "löjor?" som var och nafsade på betet. Efter ytterligare en sik som simmade förbi utan att ta betet bytte jag till den minsta och blekaste mormyskan jag har, kropp på ungefär 4mm. Efter en liten stund där jag satt och lekte med "löjorna" utan att få på dem så kom det en jätte fram i hålet och slök mormyskan och följde med upp. Förhållandet mellan de små löjorna och siken var så att man hajade till när siken kom även om de bara vägde ett par hekto st. Jag hann få upp ytterligare en sik innan jag kallade det dag och begav mig hemåt. Tre sikar är kanske inte någon jättefångst men det var roligt fiske, dessutom fanns det inte ett borrhål på hela isen innan jag satte igång, så det var min fiskeplats med helt annan känsla än utflykterna till Sund.

7/3-04 Jag har varit tillbaka en tur till tjärnen utan att få upp någon av de "stora :o) En av eleverna fick upp en öring på 1,5kg och ryktet förtäljer att det finns ännu större. Det har varit en friluftsdag med aborrfiske och många sköna napp. Två av eleverna fick tjugo stycken fina abborrar tillsammans (9+11) som alla var ca 2,5-7hg. De flesta fick någon fisk eller åtminstonde något napp. Själv fick jag 8 borrar och tre tillräckligt stora för att vara lönt att filéa. När det gäller jakten har den i stort sett legat nere. Jag har gått runt och tittat efter spår för att se om det är lönt att göra ett försök med räven. Jag såg nu i veckan att bävern har börjat titta fram så det kan börja vara lönt att sitta på vak framöver. Dessutom passade jag på at pröva 6mmBr på 500m banan i Sävar när jag var uppe i Umeå i onsdags. För att till slut vara på tavlan behövde jag vrida upp 53 klick och 5 till vänster. Med 185mm får jag nog vara nöjd med första försöket. Jag hade lite problem med mirage och att 12X är ganska lite på 500m.

13/2-04 Var och tittade efter räv i morse, inga i fällorna men det satt ett på åkern. Jag släppte Assar på "spåret" för att se om han ville driva. Tyvärr var det skare som räven gick på men Assar gick igenom. Jag släppte alltså där jag tyckte räven borde gått, det syntes inte ett märke på skaren. Dessutom verkade det som om det inte vart någon vittring uppe på skaren för Assar bara sprang runt och verkade vilsen :-( Så jag åkte till tjärnen och tänkte dra upp några öringar i stället. Då jag var där senast så var det bara mormyskan som det nappade på så jag jobbade moig igenom viken med mormyskan utan ett napp. När jag tappat mormyskan i ett bottennapp utan för bäverhyddan vände jag tillbaka och testade om de borrade hålen. Jag knöt fast en mormyska igen men efter ett hål tyckte jag at det kanske kunde vara lönt att testa något av de andra spöna, laddade med balanspirk och abborrpirk. Då abborrpirken gick upp från botten (1m under isen) var det någon som sög fast i den ordentligt. Inte de tunga dova knycken som har vart tidigare då det vart något större som nappat nu på vintern. Nej det var något som verkligen försökte slita spöet ur händerna det fanns inte en chans att bara hala in fisken. Efter några sekunder släppte det och upp kom pirken med uträtad krok. Så jag slängde ned en mormyska och tänkte att nu j---ar och den slöks direkt med samma resutat vilda rusningar under isen som slutade med uträtade krok. Kvar var spöet med den stora balanspirken för gädda och även den fick sig en omgån utan att fisken ville följa med upp. Nu var jag ganska adrenalin förtvivlad och försökte med darriga fingrar byta den uttjänta mormyskan mot en liten som den skulle kunna svälja varvid den inte skulle kunna lossna lika lätt. När jag till slut lyckats med detta och släppte ner den lilla mormyskan så fick jag ett napp men av en betydligt lugnare fisk på ett par hekton. Jag fick ytterligare en liten öring på abborpirken efter att bytt ut trekroken mot en liten kraftig enkelkrok men inget i näreheten av den vilde som först högg under isen. Så nu har jag fått en riktigt blodad tand för den tjärnen och ska nog ta en sväng förbi i eftermiddag efter att ha kollat rävfällorna.

8/2-04 Det vart ingen toppfågel i år även om jag var ute efter den där uppe på berget. Det har blivit lite fisk i alla fall under veckan. Eleverna och jag tog oss iväg för lite vattenprover och passade på att fiska samtidigt. Anders S skulle ha matlagning på kvällen med eleverna så jag lovade att vi skulle fixa lite och konstigt nog fick vi tillräckligt både för att grilla en och ta med oss tillbaka till skolan. På vägen till tjärnen så skrämde Assar upp en kungsörn som höll oss sällskap under turen. Väl vid tjärnen försökte jag med de vanliga abborrpilkarna utan att känna något, så jag bytte till en guldfärgad mormyrska och fick napp direkt. En av eleverna lånade en mormyrska av mig och fick också fisk men annars var det ganska dött. Totalt fick vi sex öringar varav den största var någonstans mellan ½kg-1kg. Jag stod för fyra uppdragna (+1 på utlånat drag ;o) så det var väl nästan så att jag kände mig som lärare :o)

25/1-04 Har köpt en skyttesimulator för hagel till skolan DryFire. Simulatorn projicerar en rödpunkt på väggen som kan skjuter på, i projektorn finns också en kamera om reagerar på en ljuspuls som skickas i väg från bössan när man trycker på avtryckaren. En dator är kopplad till simulatorn så att man kan simulera olika banor ex. trapp, skeet eller markmål. Jag har tillbringat större delen av helgen med att skjuta punkter, tyvärr märkte att jag inte klarar av att skjuta med drillingen alls så bra som jag hade hoppats. Det går mycket bättre att träffa med automaten med mycket mindre träning. Det är lite synd för jag skulle verkligen vilja lära mig att träffa med drillingen. Peder och jag åkte ner till Derek Martin för att hämta simulatorn och se till att få med oss en fungerande enhet hem. Derek tog mycket vänligt emot oss och då vi klamapade in vid elva tiden bjöd han (eller egentligen dottern på mat ;-) Efter lite allmänt prat. Jag tyckte det var ett extra plus till simulatorn att det var en tävlingskytt som var ansvarig och inte en datanörd som jag själv. Då en tävlingskytt vill ha ett program som efterliknar skyttet så mycket som möjligt och inte bryr sig om de tekniska finesserna som en anna n kanske hade hängt upp sig på. När det gäller jakt så har varit ute och tittat efter tjäder men endast funnit spår. Resan till Vilhelmina och Borga för toppjakt frös inne utan det vart en dag med angeldon och pimpelfiske i stället med eleverna. Jag fick en abborre på både pimpel och angeldon. Den på angeldonet hade inte fastnat på kroken utan jag jagade den med handen i borrhålet, då den släppte mörten i vattenytan, innan jag fick tag i den strax innan borrhålet tog slut.

11/1-04 Vi var ute och letade hare igår med Jessie vid Gåsnäs utanför Nordingrå igår. Jessie hittade ganska snart en hare och höll igång den i tre timmar i vi bröt. Själv såg jag aldrig haren utan bara en löpa där Jessie och haren hade passerat på sjöns is. Tyvärr såg bara AndersW haren en gång och Ola, som jag inte alls så den klarade sig galant från äventyret. Temperaturen ute var någon enstaka minus, snön en knapp dm., drevet hördes långt över nejden så det var fin dag att vara ute även om vi inte fick någon hare med oss hem.

4/1-04 Jag har bara varit och tittat efter fågel och hare. Det är väl snarare att betrakta som att rasta hunden med bössan beredd om det skulle dyka upp något. Ttyvärr är tjäder spillning och harspår det mest intressanta jaktligt ur jaktlig synvinkel hittills. Lite roligt var det ändå att prova på att skjuta med 80gr helmantel på 80m och 180m när det var ca 10minus grader. Kulan låg lite över 1 cm på 80m och nästan 7cm lågt på 180m. Jag kollade med Robbans program och fick fram att den laddning (Viht-N135 31gr) borde ligga på 900m/s med en sådan kulbana. Jag mätte upp hastigheten i våras(945m/s) och jag har för mig att det stämde hyfsat när jag testade kulbanan med lite långhållskytte på Sävar skjutbana. Så det är lite tankeväckande att kulbanan förändras så pass