Loggbok J17


31/3-2020 Båtvalet och -köpet avklarat, det blev en J17. En sex meters segelbåt för dagsutflykter som 1975 levererades till Gräddö. Båttypen är baserad på de gamla Långedragsjullarna, som var baserade efter Bohusjullen se mer fakta på sailguide båten låg vid köpet på Ljusterö.


Pågående logg


12/6 Seglatsen hem gick också bra kanske lite väl mycket spegelblankt. Hade en säl på besök som jag kunde peka ut för Bilbo som var måttligt imponerad till den dök då blev han mycket intresserad. Väl framme vid bryggan kunde Bilbo själv ta sig till framdäck och hoppa iland när jag drog in båten.11/6 Bilbo och jag seglade till Baggviken och gick upp på berget. Övernattade men blev lite orolig för mygg men klarade oss fint från dem, ännu lite folk ute med båtar under veckan.

10/6Bara en provtur med båten inne i fjärden, passerade +4knt :o).

8/6 Jourveckan med SSRS är över och jag och Cecilia tar en första tur med båten till Högholmen. Båt och motor fungerar bra men vinden var bitvis lite klen. Skönt att få testa på båten igen och att vara två.


28/5 Johan och jag åker till Näske och provar att få dit masten vilket vi klarar. Mycket beröm åt oss men med kran till hjälp och på två man så var det inte så svårt.

24/5 Båten äntligen i Näske. Sjösättning gick utan problem och chauffören var lika bra att ha att göra med som han på varvet i Grisslehamn var jobbig.


Bild från sjösättningen i Näske

18/5 På torsdag får jag upp segelbåten ..pepppar peppar... Det har tagit mycket google och telefon för att få tag i någon som kunde åta sig det hela för en vettig penning. Gjorde först ett försök att själv segla upp den men kom inte längre än till Grisslehamn, med hjälp av SSRS. Där måste båten lyftas för att fixa rodret och jag bestämde mig för att då kunde den lika gärna få åka släp/flak därifrån upp till Näske.

1/5 Efter pratat med ansvariga för Östra hamnen och betalt (olycksrabbaterad) hamnavgift för 10 dagar så lämnar jag båten i Grisslehamn och försöker fixa skjuts upp till Örnsköldsvik på flak eller trailer.

30/4 Minusgrader och snö på seglet när jag vaknade. Tog kontakt med varvet i västra hamnen för att få hjälp och han skulle komma förbi och titta. Han kom inte och jag gick däremot dit och pratade och han skulle komma. Frun ringde och berättade att hon satt in en extra tusenlapp på mitt konto så att jag skulle kunna sov på B&B eller hotell. Hittade ett B&B, Pensionat Solgården där både jag och Bilbo var och kände oss välkomna.

29/4 Minus grader under natten. Försökte fixa rodret. Gick in till Älmsta och handlade bult men kunde inte få fast rodret då nedre fästet sitter ”under” båten. Dagen avslutades med ett samtal med Räfsnäs räddningsstation vid Gräddö som kom med sin Rescue Stenhammar 19,4m med skoter i aktern. De bogserade mig till Grisslehamn och lämnade mig vid bryggan i Östra kajen.

Bilder från Grisslehamn "Rescue Stenhammar" och morgonfrost


28/4 Lämnar värmen i stugan och fortsätter norrut mot Grisslehamn. Kommer till Mälbyhamn där jag bestämmer mig för att reva segel och andas ut. Tyvärr var det en bro över inloppet till hamnen varvid jag försökte lägga mig bakom piren och slog loss rodret. Fick hjälp med att få fast båten men plurrade och kylde ner mig ordentligt under räddningsaktionen :(

27/4 Minusgrader under natten och ingen värme i båten, tur att både jag och Bilbo har sovsäckar. Fortsätter färden till Gräddö-Asken vinden bättre.

26/4 Båten hämtas och jag börjar segla norrut från Marumsfjärden Ljusterö. Övernattning på Stor-Asken 59°38.046'N 18°50.222'E. Motorn fungerade bra, vinden sämre.

31/3-2020 Köpet avklarat det blev en J17. En sex meters segelbåt för dagsutflykter som är baserad på de gamla Långedragsjullarna (som var baserad på Bohusjullen se mer fakta på sailguide båten ligger på Ljusterö med beräknad sjösättning 13/4