Per och Hundarnas sida (jobb, jakt, fiske)

 
 

Rheingolds Nilsson(medförfattare till husses sidor)
Nilsson (1992-2001)
Husse
Undertecknad 1959-

Assar (2001-2013)

Bilbo (2013-)

Bakgrund
Jag växte upp med ett starkt fiskeintresse vilket ledde mig till en biologiutbildning i Umeå 1980 -1985 (och lite i Uppsala och Göteborg). I min grannkorridor träffade jag Cecilia i 1985 vi gifte oss 1988 och har två barn Elisabeth 1989& Johan 1991. Efter avklarad examen arbetade jag på Skogshögskolan, där jag också blev fast i jaktträsket. Så efter att ha disputerat på Cesium och älgar 1994,  fick jag ett jobb 1995 som lektor på ett Naturbruksgymnasium där det fanns möjlighet att ha med sig hund på arbetet samt för jakt och fiske med elever.  Har trivts med tjänsten (oftast)och jobbade på Nordvikskolan fram till våren 2012 då anställningen tog slut pga av arbetsbrist. Har under min tid där förutom undervisningsdelen även passat på att ta körkort för mot motorsåg och fritidsbåt samt gått kurs för jaktledare. Förutom fördjupningarna inom den praktiska "ekologin" har jag även fått jobba med GIS, och då med både MapInfo och ArcGIS (tog bl.a. 15hp i hösten 2011 i GIS). Jobbade (2015), precis som 2012, med inventering för LUCAS LUCAS 2015


Just nu!


5/5 2019Varit på SSRS utbildning "Räddningsman Egensäkerhet" på Öckerö i helgen. Bra kurs hållen av bl.a. Ambulansjukvårdare (1:a hjälp) och Brandmän (Brand). Ett extra plus att när vi vid niotiden på torsdagen smet in på strandbaren för att få lite mat så spelade/ Västra Frölunda SM-final. Minst sagt var det hög stämning på restaurangen som hade direktsändning av matchen.

Bild från sovrummet på Öckerö och från kursen.



23/5 2018 Har anmält mig som frivillig till Sjöräddningsällskapet och varit ut och tränat med dem och Sjöfartverkets räddningshelikopter.
Bilder från övningen


18/2 2017 Flyttade till Ö-vik våren 2017 då frun numera jobbar här.
Så har tillbringat senaste året med att försöka lära mig fiskevattnen i närheten och fungerar som Fiskeillsynsman för några vatten i närheten.

25/5 2015 Har fått ett erbjudande från Foran att jobba med LUCAS inventeringen i år igen. Ska bli kul att se hur det fungerar i år och hur jag klarar det finns ju alltid risken att man ska bryta ett ben eller få en pinne i ögat när man går i naturen hela dagen. Får hoppas på en varmare sommar då jag tänkt klara mig med tält och obokade B&B och hoppas på att få återbesöka vissa punkter.

5/6 2014 Har byggt trädgårdskjul med sonen då det gamla blåste sönder i vinterns stormar.
12/3 2014 Blev inbjuden av Anders Böhlin att prata om Cesium i Vilt. Så var på församlingshemmet i Ullånger i går och körde powerpoint på mina gamla data samt lite nytt. Provade att plotta Cs-137 värdena för älg från Härnösand och Kramfors (från Strålsäkerhetsmyndigheten) mot den fysikaliska halveringstiden för Cs-137. Se vänstra bilden nedan.
Bild på Cs-137 i älg (blåa prickar)mot fysikaliska halveringstiden (röda prickar), och undertecknad.

2/9 Uppmärksammade precis att en vän som jag inte haft kontakt med på ett tag gått bort. Borián György var vår kontakt i Ungern när vi började med utbytet 1996, då han bland mycket annat också var duktig på engelska vilket var ovanligt i Ungern. Han var en man med stort hjärta och integritet som tog hand om mig och mina elever när vi var i Ungern. Han älskade sitt land, med en ovanlig klarsynthet över dess brister, och försökte förmedla dess historia och kultur till oss vildar i från norr. Tyvärr gick det väl inte in så mycket mer än att Ungern ( ungerska Magyarország) inte borde heta Ungern utan det är en rest från den tiden då Hunnerna stormade Europa. Han var alltid framåt och arbetade aktivt för miljön. Han och eleverna tog vattenprover i Drava med omnejd och lyckades till och med få kommunen att sponsra utrustning m.m. mot att de (skolan) stod för viss provtagning. Till och med när han slutat på skolan och arbetade med Donau-Drava nationalpark lät han mig bo hos sin familj när jag var där med elever. Då han slutade vid skolan tynade tyvärr också kontakten mellan oss bort varför det inte var förrän nyss när jag tänkte kolla upp vad han höll på med för spännande projekt nu som jag tyvärr hittade att han gått bort. Donau-Drava nationalpark Ungefär "Vi beklagar att informera våra läsare, att vännen Borián György 2012th 24 oktober vid en ålder av 53 efter en lång tids sjukdom avlidit."
En bild från Ungern med mig och György vid Drava 1999 och en från när han och Josef med elever var hemma hos oss och åt surströming.


7/7 Terroriseras av den nya Valpen, Bilbo, från Rogstabergets Kennel. Det var länge sedan jag hade valp eller småbarns senast och man glömmer mellan varven hur mycket tid/ork det tar. Han är mycket duktig och säger till när han behöver gå ut och så, men det är det här med att man aldrig kan helt slappna av som jag inte vant mig vid. För han är som valpar är mest, antingen så vill han något eller så sover han :o)
Bilbo i full fart på gräsmattan

30/5 Njuter av sommaren och ser hur potatisen jag satt bryter ytan.
Första potaisen kommit upp (sort Rocket)


29/12
Gud, Big Bang och Hemab
Dessa tre har det gemensamt att de sägs ha skapat energi och av dem så måste ju vi lita på Hemab, för det står ju på deras ”väggskylt”. Det kanske är bereonde på min tid som lärare i Naturkunskap som jag hajade till över det glada budskapet. Tyckte speciell om slutklämmen längst ner på Tavlan "-Du kan lita på oss" :o)

22/11 Passade på att ta på mig ett frivillig uppdrag och höll en föreläsning om jakt och viltvård för ett gäng från Folke Bernadotteakademin nu i helgen. Tyckte det passade bra då föreläsning hölls på Hornöberget och FBa håller till på Sandö och vårat jaktlag jagar just inom detta området. Jag gick igenom lite allmänt om jakt och viltvård med en extra tyngdpunkt på de lokala förhållandena och tog även upp sälförsöket i Norafjärden. Blev en hel del diskussion om allemansrätt och framförallt var jag hade hittat de färska trattkantarellerna som jag hade med mig.
Förstasidan från ppt jag körde


8/10 Har avslutat inventeringen med att göra ytterligare 120 punkter hemmavid, mellan Kramfors och Liden, som jag fick tilldelade när jag klarat av de ursprungliga punkterna. Kändes skönt att klarat av det som jag åtog mig även om lönsamheten som egenföretagare är mindre än man tror. Har även hunnit med älgjakten (september) och Lidingöloppet sedan senaste inlägget. Lite kul att notera att jag kunde jogga mig igenom 30km utan att gå sönder tack vare sommarens alla "skogspromenader".
Assar vilar ut i sin fåtölj

26/8 KLAR med Lycksele! Lyckades bli klar med mina punkter enligt den ursprungliga tidsramen. Har dessutom i år passat på att plocka lite hjortron. Hade en inventeringsyta ute på en liten myr där det var gott om hjortron så jag återvände ut dit med en spann och plockade ihop 3kg på lite drygt 1,5 timme.

Närbild av hjortronmyren,

Nästan sylt :P

4/8 Vill bara dela med mig av ett åskoväder jag hamnde i nu i veckan. Nedan bild på ett av hagekornen, Klicka för att se hagelstormen, tyvärr övrröstar haglen mot biltaket åskan men man kan se antydan till att ljuset fladdrar av blixtarna.

29/7 Har klarat av mitt största problem den senate tiden MYGGEN. OK/Q8 i Lycksele sålde de magiska tabletterna som rensar husvagnen från myggen. Husvagnen började påminna lite grann om en slaktbod med blodfläckar i tak och på väggar. Nu är det tyst i husvagnen 10min efter att jag "startat" tabletten och nattsömnen är åter god :) Däremot har jag fått lov att lämna Assar hemma då han inte mådde bra av värmen, myggen och bromsen.
Lite nya bilder från min utflykt till Lappland
Ren som håller till höger

Björnspår upp för trädet


23/6Nu har jag varit i gång med LUCAS projektet över en månad och börjar få rutinerna att fungera. Tyvärr är det alltid något som tar mer tid än planerat. Jag passade på att jobba in lite tid innan midsommar och tänkte ta ledigt i helgen och samtidigt byta bromsbelägg (borde gjorts för någon vecka sedan. Väl hemma så lyckas jag byta de bakre men när jag tar iför att få dit en sprint bult i de främre ger sig fästet och jag kommer bli tvungen att lämna in den på verkstad för att få det fixat. Lite bilder från senaste veckorna

De sönderslagna husvagnsljusen när jag kom upp förra måndagen,
någon har gått runt och slagit sönder alla positionsljusen

Älg som funderade vad jag var för någon,

Platsen jag satt fast i en timme på innan jag lyckades komma loss tack vare bagagerumsmattan och en trädgårdsspade

Björnide som låg strax bredvid en transekt jag gick.

Kvällssol över Ottervattnet, fotograferat från husvagnen (2gäddor+2abborrar)

Mjölkomlor
Norrländsk delikatess som jag aldrig sett eller hört talas om innan Arne Jonsson i Ottervattnet berättade om den.
03/6 BJÖRN OBS! Nytt kryss för mig igår den 2/6 vid stoppskylten ut till 352:an från Bredträsk (Skymning, +4C, kuling och regn). Såg den i vägkanten men den sprang in i skogen när vi kom närmre. Tog utan Assar för att se hur han skulle reagera på färska björnspår. Tyvärr vart han intresserad och står här och drar för att få följa efter spåret in i skogen.

Vill ju helst att han skulle springa och gömma sig om han gick på björnspår och inte reta upp någon nalle i onödan för att sedan gömma sig hos husse :o( Jag blev lite misstänksam när han spårade runt tidigare under dagen varvid jag knöt fast honom under inventeringen då jag inte kan ha en hund som försöker jaga i andra ändan av snöret, medan jag försöker gå på kompass i andra änden. Ca 20 meter från det stället som han tyckte var så spännande gick jag på en ganska nyriven myrstack där myrorna kryllade runt för fullt.


21/5 Har börjat jobba åt FORAN med LUCAS 2012. Så har varit i trakterna kring Solberg, Junsele under veckan. Började med att Expediten hos Handlaren sa " dig känner jag igen, du har varit lärare på Nordvik" Så det var en gammal elev som fick mig att reflektera över att alla känner apan apan känner ingen. När hon nämnde det kände jag igen henne men vi kom fram till att det var ca 12 år sedan och hon hade inte haft mig som lärare så hon vart inte så besviken över att jag inte hade känt igen henne. Tyvärr var det lite för mycket snö och översvämning för att kännas bra förra veckan. Tyckte jag fick en knut i magen varje gång jag åkte in på skogsbilvägarna. Mycket lera, snö och stora hål fanns i vägarna som jag skulle ut på. Jag minns när A.B. körde minibussen ner i ett sådant underminerat hål och vi var tvungna att hämta traktor för att få upp den ur hålet som inte hade synts innan han brakade igenom. Lite bilder från veckans övningar. vägar under djup snö eller försvunna med vårfloden.

vårfloden som fick bäcken att svämma,

lervägen som jag inte vet hur jag tog mig över

vägar under djup snö

eller försvunna med vårfloden
Eller spåret efter Jättebjörnen på andra sidan berget, precis bortom allt.

Inför inventeringen åt Foran Sverige AB skaffade jag F-skattsedel och ett eget mobilt högkvarter.

Det Mobila Kontoret

Den var mitt flyttbara basläger under sommaren 2012's inventering. Väl inbodd, men både besiktigad och med fungerande kamin och gasolkök. Skaffade ett bilbatteri med laddare för att kunna köra med mobilt bredband (Telia) även under fältmässiga förhållanden.

Bilder Från Nordvik 1995-2012
Ute med skolans båt
Ute med skolans båt

Femkamp på skolan
Femkamp på trädgård

Jakt
Jag började med att ta jägarexamen som en kurs i allmänbildning under min studenttid
När det senare via jobbet på Skogis dök upp möjlighet till jakt började jag med skogsfågeljakt. Den första fågel jag sköt var en orre, en kärnträff och fågeln föll tungt med en duns och jag kände en väldig tillfredställelse med att klarat av situationen. Efter det var jag fast med hull och hår.
Ett av min mera negativa jaktminnen under de första åren var då jag sköt en järpe. Jag såg precis var den föll, hoppade över bäcken och sprang dit för att plocka upp den. Hittade den inte, jag började söka i större och större cirklar runt platsen där jag trodde den hade fallit men jag hittade den inte. Jag gick tillbaka till där jag stod när jag sköt och såg att jag hade letat under fel träd. Jag hoppade åter över bäcken gick dit och fågeln låg precis där jag sett den falla. Det som oroade mig var att jag redan letat där. Det trädet hade  ingått i de cirklar som jag hade letat i under mitt första sök efter järpen. Detta betydde att jag alltså inte kunde räkna med att hitta en fågel om den bara skulle lyckas ta sig iväg någon enstaka meter innan den dog efter ett skott.
Efter detta började jag övertala Cecilia att vi skulle ha en hund. Den hund vi slutligen valde var Nilsson en Kleiner Münsterländer. En stående fågelhund ur Vorstergruppen känd för att vara pigg och lättlärd. Han har varit användbar till allt utom drevjakt. Han hittar löpor, står för fågel, apporterar fågel och hårvilt (bäver) i vattnet utan problem. Tyvärr gick han bort i förtid beroende på njurproblem och ersattes av Assar som apporterar hyfsat, står bra (för katter) och driver med skall. Förutom fågeljakten så jagar vi det som är tillåtet och tillgängligt, vilket har blivit en hel del mellan ringduva och älg (inklusive ett par gråsälar)

Assar och jag på Kaninjakt i Skåne

Nilsson med apporterad kanin i Skåne

Assar på Marsfjället
Assar på ripjakt vid Marsfjället


Skytte
När jag väl hade jagat ett par år (framför allt älg och skogsfågel), blev jag lockad till att börja med ännu tyngre grejor, nämligen att själv ladda mina patroner! Jag lyckades helt plötsligt få träffbilder som var knappt hälften så stora som tidigare samt detta att kunna ladda bössan med en övningsammunition som var hyfsat billig. Jag kunde till och med börja övningsskjuta med min Drilling utan att det kostade skjortan 3:-/skott i stället för nästan 20:-. Drillingen är en Sauer och Sohn (12/12/6,5*57R) som jag fick av min morfar när han äntligen fick någon i släkten som vart jaktintresserad. Själv hade han jagat hela sitt liv och lade inte bössan på hyllan förrän han fyllde 90:år.

När jag väl börjat ladda själv, skröt jag vid fikabordet på Skogis att jag skjutit en 3skott grupp på knappt 1cm. Detta straffade sig direkt, vid grannbordet satt Bosse Leijon som är en av Sveriges bästa Bänkskyttar. Jag följde naturligtvis med och prövade att tävla med min Sako 7mmRM (5skott vid tre tillfällen) och lyckades ta en 11:e plats med en genomsnittlig spridning på 20.11 mm på SM som hölls på Brattvall mellan Vindeln och Umeå.

Bössor
Jag lärde mig tyvärr aldrig att skjuta fristående med Sakon så jag började se mig om efter en annan bössa.
Nere på Widfors i Stockholm såg jag en Remington Seven vilken verkade vara en perfekt bössa för mig.
Jag frågade om den fanns i 7mm-08 Remington, en kaliber jag läst mycket gott om i framför allt "Vapentidningen"
De sa att tyvärr så gjordes den inte i den kaliber utan kunde bara fås i 308W :-(
När jag passerade "Vapen Centrum"  nästa gång jag var i Umeå, frågade jag om detta verkligen kunde vara sant. Jon trodde nog att Remington Seven fanns i 7mm-08Rem och skulle kolla upp det. Följden vart att jag beställde en Remington Seven från Vapen centrum.
När den kom var  den precis så liten och smidig som jag hade hoppats och Jon hade fixat till trycket så det var helt OK.
Tyvärr visade sig att bössan inte kunde hålla i hop träffbilden. Vilka laddningar jag än stoppade i var det kom det alltid slängskott som öppnade upp träffbilden till över 10 cm på 80m:- Bosse Leijon rekommenderade en kompis inom bänkskyttet, Stefan Karlsson som själv hade haft ett gevär i 7-08:a. Stefan gick med på att kolla upp om han kunde hitta felet på bössan. Följden vart att han gjorde allt för att få den att skjuta bra. Detta inkluderar plastbäddning, friläggning av pipan, slipning av låsklackar, öppnade av magasinsbrunnen...... inget fungerade, det som gav ett övergående positivt resultat var att brotsch om mynningen. Det slutade med att han frågade om jag var intresserad av om han skulle sätta dit sin gamla tävlingspipa. Detta gjordes och jag fick direkt en extremt välskjutande bössa. Naturligtvis lyckades jag knäcka kolven så jag vart tvungen att beställa en syntetkolv från McMillan
Bästa resultatet med bössan i tävlingssammanhang i Sävar var 2001, jag lyckades då skjuta ett snitt på under 20mm, men den bästa träffbilden jag skjutit på tävling med bössan var på 11,20mm vilket kändes smått fantastiskt att få ihop fem skott på 100m :-) Då var laddningen 41gr IMR4064 med en 120 gr blyspets! från Sierra inköpt från Vapen och Skytte i Lycksele, nu mera håller affären till i Byske efter ägarbyte. Är också ganska stolt över en näst sist placering i Sävar 500m UL där jag lyckades få i hop en 10 skotts träffbild på 500m under 20cm (fick problem med stödet de två senare serierna)

Bygget på Remington 7 (varmint pipa och McMillan stock)
Min 7mm-08Remington, låset är fortfarande från Remington 7 men pipan är en Remington 20" Varmint och stocken är specialbeställd från McMillan i USA för att passa den unika kombinationen av lås och pipa. Till denna bössa har jag i dag en extra pipa i 6mmBR för att användas till småvilt då älgjakten är över.
 

Kul bilder
 

BarnesX 160gr Bild Anders W, undertecknad och älgtjuren som kulan nyss passerat. Obs, knäckt vänster framben
 

 Bild av BarnesX 160gr som passerat bogben, hjärta, lungor, bogblad och satt fast i skinnet på
älgtjuren till höger, skjuten 1999 på 50m med min 7mm-08Rem.
 
 

Nosler i skinn

Anders och Dick i full färd med att flå en älg hemma hos Stig
Inringat område är utgångshålet där en Nosler partition fortfarande sitter kvar
 

Fiske

I min barndom var jag en extrem sportfiskare som kunde hela ABU's Napp och nytt utan till. Fiskeintresset var det som lockade in mig på Biologins bana. Min morfar (K.A. Gustawsson) hade en stuga på Klåholmen, Björkö i Mälaren där jag tillbringade alla mina sommarlov. Fisket var framför allt mete och kastspö efter abborre och gädda. Magnus (min äldre bror) och jag rodde även drag och metade storabborre med löja. Fisk till mat fick vi genom nätfiske då vi sportfiskare inte var några pålitliga fiskleverantörer. Mornarna när mamma och jag tagit upp näten och satt på bodtrappan och lyssnade på sommarlovsföljetongen på Radio är nog ett av mina bästa sommarminnen

När jag började 6:an flyttade somrarna till Stavsnäs i Stockholms skärgård. Här prövade vi att pilka torsk (fanns gott om det i skärgården på den tiden) och rycka strömming. En annan nyhet Magnus och jag provade var att lägga långrev efter ål. Att stiga upp strax före gryningen och ge sig ut och vittja reven var väldigt spännande med dessa slingrande ormar vi drog upp ur vattnet. Som mat är det få rätter som bräcker rökt ål med stuvad potatis :-)

Isfiske vart det väldigt lite av innan jag flyttade upp till Umeå. Men jag har aldrig blivit någon helt frälst isfiskare då jag inte tycker om att frysa. Jag provade dock att fiska Lake i viken utanför skolan. Att ge sig ut i Skymningen med en liten pilk (typ Elbe eller atom blänke) och en stor enkelkrok betad med strömmingshuvud var var härligt med stjärnhimmelen ovanför sig och riktigt varma kläder på sig, och när det högg var det inget tjafs. Nappet var ett tvärstopp, de flesta lakarna vi fått vägde 1-2 kg. Jag använder helst en flätad lina typ Fireline, mycket praktiskt då man kan ha ett  lite pimpelspö med rulle och ändå inte vara rädd att linan ska gå av, plus att man känner precis hur pilken beter sig då linan är absolut stum.
Bland detlite mer udda fisket var när vi gav oss på att inventera tjärnarna runt skolan efter vattensalamandrar. Förutom salamandrar i nästan alla tjärnarna så lyckades vi även fånga några rudor i skolans lilla trådgårdsdamm.
En natts resultatliten vatten salamanderRuda fångad i salamderfälla

Lite länkar av mitt intresse

Nordvikskolan
Skolverket
Folkvett
Jägareförbundet
Robsoft
SLU 
SMHI
Skidspår,se
Vasaloppet
Lidingöloppet

Åter till min startsida